fbpx
Select Page

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk kun je kiezen voor een schildervakantie, boetseervakantie, zang- vakantie, zilveren sieraden maken of een mix van al deze disciplines.

Voor de beginnende schilders die met Acrylverf werkt  hebben we hier 10 tips.

Acrylverf is sneldrogende verf die in feite op ieder oppervlak aangebracht kan worden ( doek, karton, papier, hout…)

Acryl is zeer veelzijdig, snel drogend en kan direct vanuit de tube gebruikt worden, verdund worden met water of een medium om te aquarelleren en alle mogelijkheden hier tussenin.

Hier vindt je een aantal tips om je te helpen om met acrylverf te beginnen.

1. Houdt de acrylverf werkbaar

Omdat acryl zo snel droogt is het verstandig maar een klein beetje verf uit een tube te knijpen. Als je een plastic palet gebruikt kun je met behulp van een simpele watersproeier de verf vochtig houden door regelmatig een fijne nevel over de verf te sprayen (vooral handig als je buiten werkt). Door gebruik te maken van een Stay-wet palet – waardoor de  acrylverf langer nat blijft door de werking van een reservoir met membraam, kun je de watersproeier achterwege laten, het  nadeel van dit palet is dat het over het algemeen geen opening heeft voor je duim, zodat het lastig in je hand te houden is.

2. Dep je penselen droog

Houdt een stukje keukenpapier of doek naast je waterpot en maak er een gewoonte je kwasten droog te deppen nadat je ze hebt gespoeld. Dit voorkomt dat druppels water over je schilderij  lopen en vlekken maken.

3. Opaak of transparant

Indien dik toegepast – hetzij rechtstreeks uit de tube of door toevoeging van zeer weinig water – of gemengd met een beetje wit, kun je met alle acrylverf ondoorzichtig werken. Indien je de acrylverf verdund kan het gebruikt worden om te aquarelleren of te airbrushen.

4. Acryl vs waterverf

Wanneer een acryllaag eenmaal droog is, is dat permanent, dit in tegenstelling tot waterverf. Een gedroogde acryllaag is onoplosbaar en kan bij herhaling overschilderd worden zonder vrees voor verstoring van de onderliggende verflagen. De kleuren van de later opgebrachte verflagen mengen zich optisch met de oudere lagen. Waterverf daarentegen kan met behulp van water en een doek worden vervaagd/verwijderd.

5. Denk DUN wanneer je transparant wilt werken

Als je transparant wilt werken dan moet je je schilderij opbouwen uit dunne lagen.  Een dikke laag zal een glanzend en opaak oppervlak geven.

6. Verbeteren van de flow zonder kleurverlies

Ter verhoging van de flow van een kleur met een minimaal verlies aan kleur, kracht en stroom is het aan te raden om een flow-improver medium te gebruiken in plaats van gewoon water.

7. Acrylverf mengen

Omdat acrylverf snel droogt moet ook het mengen van kleuren snel gebeuren. Als je op papier werkt zal het bevochtigen van het papier je werktijd verhogen.

8. Scherpe randen

Afplakband kan worden gebruikt op en worden verwijderd van een bestaande gedroogde acrylverf laag zonder deze te beschadigen. Dit maakt het gemakkelijk om een scherpe / rechte rand te produceren.  Zorg ervoor dat de randen van de tape stevig vastgedrukt zijn en dat je de acryllaag niet te dik aanbrengt bij de randen, anders krijg je geen schone lijn als je het afplakband eraf trekt.

9. Afwasmiddel met maskeervloeistof

Maskeervloeistof, dat wordt gebruikt voor het  tijdelijk afdekken van partijen van het werk die moeten worden beschermd als er wordt gewassen met verf op waterbasis, kan in combinatie met acrylverf , evenals bij aquarelleren worden gebruikt. Zodra de maskeervloeistof droog is op het penseel, is het bijna onmogelijk te verwijderen. Dompelen een penseel eerste in afwasmiddel, dat maakt het makkelijker om de markeervloeistof uit het penseel te wassen.

10. acrylverf als lijm voor een Collage

Op voorwaarde dat de acrylverf vrij dik wordt aangebracht en het te lijmen object niet al te zwaar is, kan acrylverf worden gebruikt als lijm in een collage.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x