fbpx
Select Page

Tips die je zullen helpen om de beste resultaten te bereiken bij het mengen van kleuren

Het verkennen van kleur en het mengen van kleuren kan een bezigheid zijn waar je je hele leven geboeid mee kunt experimenteren, er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden en resultaten. Kleuren mengen is iets dat je in het begin vaak uit de weg gaat, terwijl het erg leuk is om de weinige basistechnieken te leren en de uitdaging van het mixen van kleuren aan te gaan. Het ergste dat je kan overkomen is dat je modderige kleuren produceert. Als je het zonde vindt om de verf weg te gooien, gebruik het dan met wat wit om tonale oefeningen uit te voeren of gebruik het als onderlaag. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het mengen van kleuren.

Kleuren mengen Tip nr. 1: Voeg donker aan licht toe
Je hebt slechts een klein beetje donkerkleurige verf nodig om een lichte kleur te veranderen, maar het vergt heel wat meer om een lichte kleur te veranderen naar een donkere kleur. Bijvoorbeeld: voeg altijd blauw toe aan wit om het donkerder te maken, in plaats van het toevoegen van wit om de blauwe kleur lichter te maken.

Kleuren mengen Tip nr. 2: Voeg dekkende verf toe aan transparant
Hetzelfde geldt voor het mengen van een dekkende kleur met een transparante. Voeg een beetje van de dekkende kleur toe aan de transparante, in plaats van andersom. De dekkende verf heeft een veel grotere kracht en invloed op de menging dan een transparante.

Kleuren mengen Tip nr. 3: Blijf bij enkelvoudige pigmenten
Voor de helderste, meest intense resultaten, is het belangrijk om na te gaan of de twee kleuren die je met elkaar mengt elk gemaakt zijn van één pigment, zodoende meng je slechts twee pigmenten met elkaar. De betere kwaliteiten verf vermelden normaal gesproken de verwerkte pigmenten in een keur op het etiket.

Kleuren mengen Tip nr. 4: Het mengen van de Perfecte bruinen en grijzen
Om ideale bruinen en grijzen te creëren, die volledig in harmonie zijn met het schilderij,  maak je gebruik van complementaire kleuren (rood / groen, geel / paars, blauw / oranje) in het palet dat je hebt gebruikt voor dat schilderij, in plaats van kleuren die je niet hebt gebruikt. Door te variëren met diverse verhoudingen van elke kleur krijg je een ontelbare reeks aan mogelijke kleurvariaties.

Kleuren mengen Tip nr. 5: Niet overmengen
Als je twee kleuren mengt op een palet krijg je een veel interessanter resultaat als je tussentijds af en toe stopt en het tot dan bereikte resultaat aanbrengt op je papier of canvas, anders dan wanneer je maar door blijft mixen totdat je de kleuren helemaal doormengt naar een volkomen en zekere combinatie. Het resultaat is een kleur die intrigeert, diverse toonvariaties vertoont binnen het gebied waarop je het hebt toegepast, niet plat en consistent is.

 
Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk, kun je alle creatieve workshops onbeperkt volgen voor één prijs . Stel je eigen creatieve mix samen:   Schilderen (schildervakanties), Boetseren (beeldhouwvakanties),  Zingen (Zangvakanties),  Zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Sieraden maken met edelstenen, Beschermkristallen met edelstenen, Mix van alle disciplines, Tai-Chi, film maken
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x