fbpx
Select Page
Creatieve Vakantie Frankrijk :    Schilderen (schildervakanties), Boetseren (beeldhouwvakanties), Zingen (Zangvakanties), Tai-Chi, Zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Sieraden maken met edelstenen, Beschermkristallen met edelstenenMix van alle disciplines. Van 3 t/m za. 10 september een speciaal programma: “Ontmoeting vanuit Authenticiteit”.

Kunst als meditatie: Vrede en bewustzijn door Schilderen

Het is een oude praktijk die erom bekend staat wonderen te verrichten op het menselijk lichaam, de geest en emoties. Het kan je hartslag verlagen, je stress verminderen en de geest energie geven. Miljoenen mensen uit de hele wereld integreren het in hun  dagelijks leven. Het is meditatie!

De meeste wereld religies beoefenen een bepaalde vorm van meditatie. Christenen noemen het “centrerend (innerlijk) gebed”, of het Jezus gebed”; Joodse mystici hebben vele vormen van meditatie door de Kabbala; Boeddhisten noemen het “zittende meditatie”, “mindfulness”, en moslims worden vijf keer per dag opgeroepen tot het “meditatieve gebed”. Maar voor velen van ons, ongeacht hoe spiritueel we zijn of welke intenties we hebben om deel te nemen aan deze eeuwenoude discipline, één constante lijkt in de weg te staan  – het onvermogen om doelgericht te stoppen met ons drukke leven en gewoon met onze eigen zelf te zijn.

Als je een van deze mensen bent, ben je niet alleen. De meesten van ons haasten zich door de dag en proberen te multi-tasken. Het onvermogen om gewoon “tot rust ” te komen verhindert ons bewust worden van onze eigen adem en ons eigen lichaam, twee belangrijke onderdelen van meditatie.

 

Schilderen
Echter, er is een alternatief. Dat is via de schilderkunst. Of je nu een artiest bent of nog nooit een penseel hebt aangeraakt, iedereen kan het doen. Hieronder tref je 10 vergelijkingen tussen kunst en meditatie die beoefend kunnen worden door middel van schilderen.

1. Ontdoe je van alle afleidingen van buitenaf, ter voorbereiding op het schilderen. Sluit jezelf af  van de telefoon, TV, de computer, de hond, de afwas.

Bij  meditatie gaat het om de balans tussen actieve betrokkenheid en bewust loslaten. We maken tijd en ruimte voor onszelf, maar zijn niet te hard voor onszelf.  Wees klaar om te beginnen.

2. Schud  je “zorgwekkend apengedachten” los en focus op wat je wilt schilderen. ‘

Bij meditatie, is het nodig om een minuutje de tijd te nemen om in ons lichaam te zijn en ons te focussen op onze ademhaling. Het is goed om onze intentie te bevestigen en duidelijk te zijn over wat we gaan doen.

3. Laat de controle los. Buiten schilderen is een goede manier om dit te bereiken door de rustgevende en heilzame sfeer. Je kunt je settelen en vrij werken, terwijl je  erkent dat het buiten je vermogen ligt om controle uit te oefenen op de schaduw die de zon op het papier werpt of op de bij die landt  op de bloem die je schildert.

Bij meditatie worden belemmeringen erkend als een voorbijdrijvende wolk en dan gaan we verder.

4. Probeer niet te oordelen. Maak je geen zorgen over de manier waarop het schilderij vordert. Om een voorbeeld te noemen, schilderen met aquarel is volledig onvoorspelbaar omdat de kleuren in elkaar over lopen. Loslaten is soms de sleutel tot je beste werk.

Net als bij  meditatie, proberen we geen controle uit te oefenen op onze drukke geest, maar erkennen het en laten het los, neem een stap terug naar je focus – en adem!

5. Wees het schilderij. Door je bewust te zijn van de kleuren, vormen, texturen en het licht en donker van een boom, je mag je onderdeel voelen van de boom. Door  aandacht te besteden aan het doel van onze focus, onze adem, of symbool fuseren wij ermee.

Bij  meditatie is er geen oordeel; we blijven gewoon door ademen, en gedachten en gevoelens, hoe verrassend ze ook mogen zijn, komen en gaan.

7. Er is niet maar één manier om te schilderen. Creativiteit is denken buiten het kader. Er zijn vele trucs om effecten te creëren bij het schilderen.

Er zijn vele manieren om te mediteren: loopmeditatie, soefi-dans, het gebruik van een mantra of symbool, iedereen kan de methode vinden die hen in staat stelt om te komen tot het centrum, om te vernieuwen.

8. Erken herhaling. Het kneden van brood, naaien, weven en schilderen zijn allen repeterende activiteiten die ons brengen in een tijdloze zone.

Bij meditatie, verliezen we de tijd uit het oog, hersengolven veranderen, en we gaan vernieuwd vooruit met een verandering van perspectief. Een kleine loskoppeling van de altijd aanwezige bezorgdheid van ons dagelijks leven is gerealiseerd.

9. Doe een stap achteruit en kijk naar het grote plaatje. Soms zul je iets anders zien, iets nieuws als je je schilderij van een afstand bekijkt. Je zou een deel van je wezen kunnen zien, wat je echt bracht in het schilderij.

Bij meditatie kunnen we met onszelf in contact komen op manieren die voorheen onbekend voor ons waren, in contact komen met het voorwerp van onze meditatie, in contact komen met het grotere geheel. We zijn veranderd.

10. Geniet  van deze tijd die je besteedt met jezelf, het geeft op een unieke manier  voldoening en plezier om tijd te besteden in het creatieve proces. Het verfrist en vernieuwd je. Je hebt kennis gemaakt met een ander deel van jezelf – een deel dat meer accepteert en vrij is..

Meditatie geeft ook vernieuwing en verfrissing en ontwikkelt het vertrouwen  in ons vermogen om te kunnen veranderen door regelmatig te oefenen. Elk schilderij of meditatie betekent, rekening houden met hoe we zijn en op een creatieve manier gebruik maken van wat we hebben om onszelf  langzaam te verplaatsen naar een meer bewuste en positieve ruimte. We ervaren onszelf en onze wereld in een meer meedogende en verbonden manier. Zoals de mytholoog Joseph Campbell zei: “Je heilige ruimte is daar waar je jezelf kunt vinden, telkens opnieuw.”

Susan Florence is auteur en illustrator van The Journeys Series,  een verzameling van cadeaubookjes om ons te helpen betekenis te vinden gedurende de reis van ons leven www.SusanFlorence.com.

Patty Van Dyke is een kunstenaar en kunstzinnig therapeut  www. pattyvandyke.com

 

schilderen, schildervakantie, creatieve vakantie frankrijkschilderen, schildervakantie, creatieve vakantie frankrijkschilderen, schildervakantie, creatieve vakantie frankrijk

 

schilderen, schildervakantie, creatieve vakantie frankrijk

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x