fbpx
Select Page

Perfectionisme en Creativiteit

De complexe relatie tussen perfectionisme en creativiteit

foto: Kris Krug

 

De relatie tussen Perfectionisme en creativiteit is complex. Is het goed? Of misschien is het niet zo zwart-wit? Er zijn verschillende soorten reacties op de druk die je op jezelf uitoefent. Of het nu opbouwend is of afbrekend, beiden kunnen je leven op verschillende manieren beïnvloeden.

Artikel van Ross C.

“Ik ben een perfectionist” zou een cliché beschrijving van jezelf kunnen zijn als antwoord op de onvermijdelijke vraag in een interview: “wat is je zwakte?” Is deze opzettelijke verdraaiing van het negatieve naar het positieve een goede zaak?

Fylosofisch gezien is alles ofwel al helemaal perfect of zal niets ooit perfect zijn. En als we er vanuit gaan dat de menselijke natuur gebrekkig is, dan zou je, artistiek gesproken, de gebreken moeten omarmen en zou het vinden van schoonheid in imperfecties het centrum moeten zijn van creativiteit.

Wat we waarnemen als perfect of mooi is bedacht in onze eigen geest: het is subjectief. Een kunstwerk kan perfect zijn voor de een en volkomen weerzinwekkend voor een ander. Dus dit roept de vraag op, waarom leggen we voortdurend druk op onszelf om het onmogelijke te bereiken?

Is het onze ego?

Voor sommige mensen is een perfectionist zijn een kwestie van eer. Ze schreeuwen het te pas en te onpas van de daken. In een aantal opzichten is het een verheven doel om te streven naar perfectie telkens als je iets creatiefs aanpakt. Of betekent dit eigenlijk gewoon dat je een enorm ego hebt?

Als je naar perfectie streeft moet er een deel van je zijn dat gelooft dat je het waard bent, dat je op de een of andere manier beter dan anderen in staat bent dit te doen.

Julia Cameron merkt op: “Voor de perfectionist is er altijd ruimte voor verbetering. De perfectionist noemt dit nederigheid. In werkelijkheid is het egoïsme. Het is de trots dat maakt dat wij een perfect script willen schrijven, een perfect schilderij willen schilderen, een perfecte auditie monoloog willen uitvoeren.

Dat kan wel zo zijn, maar de sleutel hier is dat er verschillende soorten van perfectionisme bestaan. Zo kan bijvoorbeeld de druk komen van de verwachtingen van anderen ten aanzien van jouw vaardigheden en niet jezelf. In dit geval speelt je ego geen grote rol.

In de creatieve wereld heeft perfectionisme zo zijn voordelen. Het fungeert als een motiverende kracht, het duwt mensen voorbij hun eigen grenzen en radicale veranderingen.

Kunstenaars en ontwerpers die voortdurend wikken en wegen en bezig zijn met het fine-tunen van hun werk zullen verbeteren. Degenen die tevreden zijn met wat ze kunnen zullen niet in staat zijn te innoveren. Steve Jobs streefde naar perfectie en kijk waar dat hem heeft gebracht (in wezen wereldheerschappij!)Misschien zou de wereld wel een sombere plek zijn als we geen perfectionisten zouden hebben die geobsedeerd zijn door hun kunst.

Geblokkeerd door perfectionisme

Maar wat gebeurd er als perfectionisme je ervan weerhoudt om uberhaupt nog een creatieve actie te doen? De angst om niet in staat zijn iets te produceren waarover je tevreden kan zijn kan leiden tot stress, frustratie en waarschijnlijk de conclusie dat dit gewoon niet voor jou is weggelegd.

Uiteindelijk kan het beginnen aan een creatieve activiteit met een perfectionistische houding je hersenen dusdanig bezighouden dat het je ervan weerhoudt in die “artistieke flow” te komen, waar mensen van dromen.

Het vervelende van perfectionisme is dat we zelf onze grootste vijand zijn. Misschien is het tijd om hard op de rem te trappen als het gaat om onze harde kritiek en onze eigen grootste fan te worden.

Onlangs ben ik begonnen met een schilderij op doek voor de dertigste verjaardag van mij zus. Een uur later raakte ik steeds meer geirriteerd omdat het process zwaar was en mijn ideeen niet op een lijn kwamen. Uiteindelijk werd alles, in mijn ogen, een grote grauwe massa en mijn vriend moest het schilderij uit mijn handen wrikken om te voorkomen dat ik het zou verbranden of kapot steken met een scherp object. Dit zou zelf-sabotage betekenen en een regelrechte weg naar mislukking zijn geweest. De moraal van dit verhaal is dat toen ik het schilderij aan mijn zus gaf ze er helemaal weg van was. Wat leidt tot het volgende:

foto: Matt Holland

‘Vrij goed’ kan genoeg zijn

Vergeet niet dat creeren je een geweldig plezierig gevoel geeft. Er is een reden voor de kladjes en ruwe schetsen. Waarom zouden zo veel mensen zich anders dagelijks onderdompelen in creatieve activiteiten? Vroeg of laat, is het OK om te zeggen: “Weet je wat, dit is vrij goed” en dan stop je er gewoon mee.

Dit betekent niet dat je je normen aanpast of verlaagt. Het is het maken van een wijs besluit (zelfs met betrekking tot je gezondheid) dat je dit op het juiste moment het beste is wat je kan doen – Het is misschien niet het beste wat je ooit hebt gemaakt, maar het resultaat accepteren is van vitaal belang. Je zult een gevoel van opluchting en prestatie ervaren als je dit doet. Dan kun je verder gaan met je volgende idee en zodoende aanzienlijk beter worden in wat je doet.

Vindt je jezelf een perfectionist? Hoe ga jij om met het uitvoeren van creatieve avonturen?

originele engelse versie: http://gkbcinc.com/the-relationship-between-perfectionism-and-creativity/

Creatieve vakantie Frankrijk
vrijheid in creëren, vrijheid in kiezen!

Combineer alle geboden (creatieve) cursussen voor een all-in prijs

Ga dit jaar met ons mee naar de creatieve vakantie Frankrijk in een prachtig Chateau in Frankrijk op nog geen 560 km. van Utrecht en combineer de geboden kunst disciplines (schilderen, boetseren, zilveren sieraden maken,  edelsteen sieraden maken, astrologie, yoga, zingen, acteren, musical en tai chi, voor 1 all-in prijs.

Tijdens de creatieve vakantie Frankrijk bieden wij wekelijks de beeldhouwvorm boetseren die je in combinaties met alle verzorgde kunstdisciplines onbeperkt kunt volgen voor 1 all in prijs.

Ons team

We zijn hier om je creatieve vakantie tot een onvergetelijke en vreugdevolle ervaring te maken. Ons team van gekwalificeerde en gepassioneerde leraren geven de lessen vanuit hun hart.

 

Creatieve vakantie Frankrijk: alle creatieve disciplines onbeperkt volgen

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk worden verschillende disciplines verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.     ,  , , , , , , 

 

 

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x