Een van de meest veelzijdige, door de natuur gecreëerde, drie-dimensionale kunst mediums, is klei. Klei is favoriet bij toegewijde professionele kunstenaars, amateur beeldhouwers en zelfs kinderen.
Werken met klei biedt je de vrijheid materiaal toe te voegen en weg te nemen. Enkele basis technieken zullen je helpen om meer uit je beeldhouwkunst te halen. Streef naar een groter artistiek pallet en verhoog je succes.
Armatuur
Als de structuur van je sculptuur groot is en een vorm heeft waarvan de massa niet laag en in het centrum van het totale beeld is gepositioneerd, zul je een armatuur (frame) moeten bouwen, die niet van klei is, om het beeld balans te bieden. Hiervoor kun ijzerdraad, kippengaas of duvels gebruiken of tot een bal gevormd aluminiumfolie, goed voor het bouwen van lichtgewicht structuren die bedekt moeten worden met klei.
Gereedschappen
Beeldhouwers die met klei werken gebruiken standaard gereedschappen die in de winkel te koop zijn maar eigenlijk kun je alles gebruiken en je eigen gereedschappen creëren met objecten uit het huishouden en gevonden voorwerpen. Kies de gereedschappen op basis van datgene wat je nodig hebt als beeldhouwer en wees niet bang om een groot arsenaal aan items te bewaren. Professionele beeldhouw gereedschappen bestaan uit potlood-vormige hulpmiddelen met uiteinden die ontworpen zijn om te graven, knippen, kleine gaatjes te prikken of de klei glad te strijken op een manier die je nooit met je vingers zou kunnen bereiken. In plaats van deze gereedschappen kun je ook kiezen voor geïmproviseerde instrumenten die dezelfde resultaten bereiken, zoals tandenstokers, bamboe stokjes, naalden, nagelvijlen en nagelriem rubbers, miniatuur lepels, houten boter mesjes en houten chopsticks, die je zelf kunt aanpassen door ze te slijpen met een mes, potloodslijper en schuurpapier.
Stevigheid
Veel polymeer kleisoorten moeten zacht gemaakt worden voordat je er makkelijk mee kan werken, maar geven je wel de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hard of zacht je de klei verwerkt zodat je verschillende detail niveaus en effecten in je beeld kunt realiseren. Steviger klei is beter voor kleine, complexe details, terwijl zachtere klei makkelijk is te manipuleren bij het vormen van grotere vormen. Klei op basis van water kun je zachter maken door toevoeging van water en steviger door het een aantal minuten te laten drogen. Klei op basis van olie kun je vermengen met mineralie olie, wees voorzichtig met de hoeveelheid omdat de olie niet verdampt als je het weer wilt drogen.
Verbinden van delen
Veel beelden worden in verschillende delen gevormd om vervolgens samengevoegd te worden. Slechte verbindingen en naden zijn een veel voorkomende oorzaak van structurele mislukkingen. Als je twee zware delen aan elkaar bevestigd zal het je helpen de verbinding te versterken en te verbeteren door korte stukjes tandenstokers (of andere ondersteunend materiaal dat niet van klei is) te gebruiken om de delen als het ware aan elkaar te spitsen. Ruw de uiteinden die samengevoegd moeten worden op, met bijvoorbeeld een gekartelde metalen lomer, smeer beide ruw gemaakte delen in met klei slip en druk de delen stevig tegen elkaar. Druk een dun rolletje klei in de naad en strijk de naad glad.
|
Bailadora, brons, 55 cm. h.
Caren Simon |