fbpx
Select Page
Boetseren met klei of was is een bijzondere kunstvorm waaraan je bijzonder veel plezier kan beleven. We nodigen je van harte uit om tijdens de creatieve vakantie Frankrijk je talenten te ontdekken of verder te ontwikkelen en gedurende een week werken aan een beeldhouwwerk. Hieronder tref je een verhandeling over het creëren van een portret.

Boetseren / Het maken van een 3D portret in klei

Een portret kan zowel als reliëf als 3-dimensionaal geboetseerd worden. Een reliëf is een sculptuur dat van één zijde, of van één hoek bekeken kan worden. Een 3D beeld is gemaakt om van alle kanten bekeken te worden, misschien zelfs van boven en van onderen, maar ook van achteren. Bij zo’n vrijstaand beeld dienen alle kanten en invalshoeken de volledige aandacht te krijgen tijdens de creatie.

Een portret is de gelijkenis van een natuurlijk persoon. We vergelijken hier vijf stijlen die bij het maken van portretten o.a. gehanteerd kunnen, realistische, geïdialiseerde, karikaturale, geabstraheerde en kubistische portretten.

Bij een realistisch portret ga je uit van een realistische, natuurlijke weergave van mensen en/of dingen in een kunstwerk, die op een natuurlijke wijze, zonder vervorming worden weergeeft.

Realisme wordt over het algemeen beschouwd als het tegenovergestelde van idealisering, het representeren van dingen op basis van een vooringenomen idee van wat een ideale vorm is, door als het ware een esthetische vervorming toe te passen om zodoende geïdealiseerde vormen te creëren.

Een mogelijk motief voor idealisering zou kunnen zijn om de dingen weer te geven als ware de wereld perfect.  De oude Grieken staan bekend om hun streven de menselijke figuren af te schilderen als ideaaltypen. Vandaag de dag wordt  cosmetica toegepast als streven naar idealisering van het gelaat.

Bij een geabstraheerd portret wordt van een herkenbaar figuratief beeld een minder herkenbaar of zelfs een non-figuratief beeld gemaakt. Het is ook mogelijk om bij het abstraheren van beeldende aspecten zoals vorm, kleur, ruimte en licht uit te gaan.

De kubisten doen net alsof de natuur alleen maar bestaat uit kubussen, kegels en bollen. Het woord kubisme stamt af van het Latijnse woord ‘cubus’ dat ‘dobbelsteen’ betekent. Alles wordt dus met deze vormen, kubussen, kegels en bollen, gecreëerd. Als kenmerken van het kubisme kunnen we noemen het herleiden van alle vormen tot basisvormen, vormen zijn vooral hoekig en kubusachtig, verschillende standpunten worden in 1 beeld verwerkt.

Hiernaast een aantal voorbeelden van portretten in deze stijlen.

 

 

Combineer diverse kunst disciplines tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk, voor één all-in prijs

Foto bronnen:

About Us

http://people.engr.ncsu.edu/dzbaron/pics/2007/2007paris.html

http://www.scientias.nl/stel-dat-alexander-de-grote-had-verloren/3860

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x