fbpx
Select Page

 

Creatieve Vakantie Frankrijk, kies uit:  Schilderen (zangvakanties), Boetseren (beeldhouwvakantie), zingen (zangvakanties), Zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Tai Chi, Sieraden maken met edelstenen, Beschermkristallen met edelstenen, Mix van alle disciplines

 

Art Clay Silver met  Porselein

Art Clay Silver of PMC (zilverklei) is geweldig mooi  te combineren met porselein. Doordat porselein op een veel hogere temperatuur smelt dan Art Clay Silver / PMC kunnen ze samen gestookt worden. Er zijn kant en klare porseleinen cabouchons te krijgen, veel leuker is het nog om te werken met scherven van oude keramische voorwerpen als kopjes, borden, etc..  Het beste kun je het goedkope porselein uit China of Japan hiervoor gebruiken  over het algemeen werkt het minder dure porselein beter  omdat het op een lagere temperatuur is gestookt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om porselein met  Art Clay Silver te combineren:
• Art Clay Silver klei
• Art Clay Silver pasta spuit of
• Art Clay Silver Overlay pasta

  1. Reinig het oppervlak van het keramiek of porselein met alcohol of zeep en water om vuil of olie te verwijderen.
  2. Met  overlay pasta kun je als het ware het porselein beschilderen. De dikte van de aangebrachte laag overlay pasta moet minder zijn dan 0,5 cm. Als de laag te dik is kan het van het oppervlak worden afgestoten na het bakken en/of tijdens het polijsten
  3. Door een porseleinen scherf/object met Art Clay Silver te omcirkelen kun je prachtige sieraden of onderdelen van sieraden creëren. Bij keramiek hoef je geen rekening te houden met de krimp van Art Clay Silver,  je hoeft dus geen extra ruimte als speling te houden. Het porselein is sterk genoeg om de druk van de krimp te weerstaan.
  4. Alle verdwaalde stukjes Art Clay Silver (op achterkant of voorkant) moeten verwijderd worden voordat het object gebakken wordt, anders blijft het erop plakken.

Stoken van Art Clay Silver met porselein

  • Porselein is vergevingsgezind met betrekking tot het stoken, belangrijk is dat het stuk langzaam afkoeld.
  • Glazuur opent zich bij een temperatuur van ongeveer 850º C, maar mag niet smelten tot 1000 º C. Bij een stooktemperatuur van 870° C., zal Art Clay Silver worden gefuseerd met het glazuur. Als de Art Clay Silver rondom het object sluit blijft het sowieso  zitten, je hoeft  in dit geval geen rekening te houden met de smelttemperatuur van het glazuur om met de Art Clay Silver te fuseren .
  • De Art Clay Silver moet volledig droog zijn vóór het bakken.
  • Nadat het stookproces is voltooid zet je de oven uit, maar laat het stuk in de oven totdat de temperatuur is gedaald tot 65 C. Verwijder het stuk, maar blus het niet af met water. Als het stuk te snel afgekoeld kan het barsten of breken.
  • Je ontwerp mag worden geborsteld met een stalen of messing borstel en worden  gepolijst.  Een polijsttrommel raadt ik af, dat kan delamineren veroorzaken.

Art Clay Silver cursussen en workshops van Artfriends

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk kun je gedurende een week werken aan prachtige zilveren sieraden met Art Clay Silver.  Voor cursussen en workshops in Nederland www.artfriends.nl

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x