fbpx
Select Page
Kurkklei is een kneedbaar kurk dat makkelijk in iedere gewenste vorm geboetseerd kan worden en vormt een uitstekende interne basis voor Art Clay Silver om holle vormen te creëren.

Boetseer en droog

 1. Boetseer de gewenste vorm voor kralen of gewenst object
 2. Laat de kurkklei volledig drogen tot het kurkdroog is:
  • gedurende 24 uur aan de lucht (droogtijd is ook afhankelijk van de grootte en dikte van het kurkklei object)
  • of plaats het object van kurkklei in een ontvochtiger
  • of plaats het object in een voorverwarmde oven op 100 graden Celsius, gedurende tenminste 2 uur.
  • Of plaats de objecten van kurkklei in een dichte schoenendoos waarin een rond gat is gemaakt waardoor de hals van een föhn gestoken kan worden.
 3. Door de kurkklei langzaam te laten drogen voorkom je scheuren in de oppervlakte van de kurkklei. Indien je scheuren waarneemt bevochtig je de plek en vult de scheur met verse kurkklei
 4. Belangrijk:Zorg ervoor dat de kurkklei volkomen droog is voordat je gaat stoken.
 5. Nadat de kurkklei volkomen droog is kan het worden geveild, geboord, geschuurd, gezaagd, gesneden en worden afgewerkt.

Aanbrengen van Art Clay Silver over de kurkklei

Breng nu Art Clay Silver over de kurkklei aan:

 1. Met Art Clay Silver pasta door laagjes silver pasta aan te brengen met een kwastje. Laat iedere aangebrachte laag zilverklei volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Om de juiste dikte te krijgen dien je, afhankelijk van de dikte van de Art Clay Silver pasta, tussen de 10 en 15 lagen Art Clay Silver pasta aan te brengen.
 2. Met Art Clay Silver spuit pasta, door met Art Clay Silver spuit pasta over het object van kurkklei te spuiten.
 3. Met Art Clay Silver klei, door met Art Clay Silver klei plakken, figuurtjes, rolletjes op het kurkklei object te werken

Belangrijk: Zorg ervoor dat de onderdelen die aan elkaar bevestigd dienen te zijn ook daadwerkelijk met elkaar verbonden zijn.

Stoken

Art Clay Silver dat gestookt wordt samen met kurkklei dient in een gesloten oven, op lage temperatuur gestookt te worden. De lagere temperatuur is vooral belangrijk als er grote hoeveelheden kurkklei worden gebruikt. Het gevaar van stoken op een hogere temperatuur is dat, wanneer de kurk verbrandt, de lucht in de oven oververhit kan raken. Hierdoor zal de interne temperatuur enorm stijgen met het gevaar dat de temperatuur het smeltpunt van zilver voorbij gaat. Deze extra hitte kan schade of vervorming van dezilver veroorzaken.

 • Stoken met Art Clay Silver Standaard:
 • 800 °C gedurende 30 minuten
 • Stoken met Art Clay Silver 650/1200:
 • 650 °C gedurende 30 minuten
 • 700°C gedurende 15 minuten
 • 750°C gedurende 10 minuten
 • 780 °C gedurende 5 minuten

Tips:

 • Bewaar de ongebruikte kurkklei, stevig verpakt, in verhoud folie, in een luchtdichte verpakking (potje). Als de kurkklei uitdroogt kan de luchtvochtigheid niet hersteld worden.
 • De kurkklei kan goed op kamertemperatuur in de verpakking bewaard worden. Als je donkere plekjes ziet zal dit de kwaliteit van de kurkklei niet beïnvloeden, de donkere plekjes worden weggebrand tijdens het stookproces.
 • Voeg geen extra water toe aan kurkklei. Als je twee delen kurkklei aan elkaar wilt bevestigen kun je de gedeelten die je aan elkaar wilt bevestigen bevochtigen. Normaal gesproken is het uitvoeren van druk en het bevochtigen genoeg om de delen aan elkaar te bevestigen.
 • Indien de kurkklei in een Art Clay Silver stuk nog vochtig is tijdens het stoken zal de hitte het vocht veranderen in stoom. De ontsnappende stoom kan voldoende druk geven om het Art Clay Silver object te beschadigen.
 • Kurk klei ontwikkeld rook als het verbrand. Stook daarom alleen in goed geventileerde ruimten. De rook zal ontsnappen uit de oven gedurende het stookproces, dit is normaal. OPEN DE DEUR VAN DE OVEN NIET! Door het openen van de deur zal zuurstof worden toegevoegd aan het vuur en kan een steekvlam ontstaan, dit is een gevaar voor iedereen die voor de oven staat.
 • Er zal een kleine hoeveelheid groene as achterblijven in je zilveren object. De as kan makkelijk worden verwijderd door het zilveren object af te spoelen met water, nadat het stuk is afgekoeld.

VEEL PLEZIER! Kurkklei bespaard je uren tijd bij het vormen van holle vormen.

 Creatieve vakantie Frankrijk art clay silver

Art Clay Silver vakantie

Art Clay Silver holle vorm

Creatieve vakantie Frankrijk Art Clay Silver

Combineer diverse kunst disciplines tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk, voor één all-in prijs

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x