fbpx
Select Page

Yoga vakantie en creativiteit

yoga en creatieve vakantie yoga

Yoga vakantie en creativiteit

Yoga week in combinatie met creatieve cursussen voor 1 all-in prijs

Kijk voor data en overige cursussen in de agenda (op de computer rechter kolom, op je telefoon onderin de pagina).

Yoga vakantie en creativiteit

Ontdek de verrijkende combinatie van ontspanning, zelfontdekking en creativiteit tijdens een Yoga vakantie met Creatieve Vakantie Frankrijk. Een Yoga vakantie is niet alleen een ontsnapping aan de dagelijkse sleur, maar ook een investering in je welzijn met talloze positieve rendementen.

Tijdens onze Yoga vakanties in Frankrijk bieden we een gevarieerd programma aan, inclusief lessen in Hatha yoga, flow yoga, yin yoga en Tibetaanse yoga. Onze ervaren yoga-docenten leiden twee keer per dag inspirerende sessies, waarbij je de gelegenheid krijgt om dieper in te gaan op de stijl die bij jou past.

Naast de yogalessen kun je jouw vakantie verrijken met creatieve cursussen zoals schilderen, boetseren, zilveren sieraden maken, en edelsteen workshops zoals het creëren van een levensketting van edelstenen of het maken van een oceandrum. Ook bieden we de mogelijkheid tot artjournaling, waarbij je jouw innerlijke wereld verkent via creatieve expressie.

Het beste van alles? Deze creatieve cursussen zijn inbegrepen in de all-in prijs van je Yoga vakantie. Je kunt ze onbeperkt volgen en je laten inspireren door de prachtige omgeving van Frankrijk.

Neem een kijkje in onze agenda om te zien welke yogaweek wordt verzorgd en boek vandaag nog jouw onvergetelijke reis naar ontspanning, zelfontdekking en creativiteit met Creatieve Vakantie Frankrijk.

Yoga

Ontdek de eeuwenoude wijsheid van yoga en vind balans tussen lichaam en geest. Yoga, ontwikkeld in India duizenden jaren geleden, is vandaag de dag een van de meest geliefde manieren om zowel fysiek als mentaal welzijn te bevorderen te midden van ons drukke leven.

Met behulp van ademhalingstechnieken en een reeks houdingen, bekend als asana’s, kunnen yogabeoefenaars een diepgaand positief effect ervaren op het zenuwstelsel, hormoonhuishouding en vitale organen. Door regelmatige yoga-oefeningen tijdens je vakantie kun je niet alleen het lichaam versoepelen, maar ook innerlijke rust vinden en stress verminderen.

Yoga bevordert het functioneren van interne organen, wat kan leiden tot een verbeterde algehele gezondheid en een gevoel van welzijn. Laat je tijdens je yoga vakantie week leiden door de beoefening van yoga en ontdek de kracht van een evenwichtig lichaam en een kalme geest.

yoga vakantie frankrijk yoga en creatieve vakantie Frankrijk

Hatha yoga

(Hatha betekent Zon/Maan). Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen waardoor men vaak hatha yoga bedoelt, wanneer men over yoga spreekt.

Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalings-technieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s. Meditatie is voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. Hatha yoga kent enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

Tibetaanse yoga (Lu Jong)

Tibetaanse yoga (Lu Jong) is een helende vorm van bewegen waarbij sterk gefocust wordt op de wervelkolom. De gezondheid van de wervelkolom is ongelooflijk belangrijk en is heel nauw verbonden met de gezondheid van het hele lichaam.  De wervelkolom is als de energiebox of batterij voor het hele lichaam. Ziekten en emotionele problemen worden veroorzaakt door blokkades in de energie banen. Tibetaanse yoga (Lu Jong) heeft een direct effect op de kanalen door ze meer flexibel, sterk en open te maken. Als de energie op een specifiek punt verandert is dit voldoende om de toestand van het gehele lichaam te beïnvloeden. De voordelen van heldere open kanalen zullen merkbaar zijn in alle aspecten van de gezondheidstoestand.

Met name de ademhaling in de beweging van de vijf elementen speelt een grote rol.

Flow yoga

Flow yoga is een andere fysieke yogavorm waarbij de asana’s niet statisch maar juist bewegend worden uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren, de flow.

De ademhaling is een belangrijk aspect binnen de flow yoga. Net als bij de spijsvertering en de celfunctie worden bij de ademhaling voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

De oefeningen zullen tijdens de yoga en creatieve vakantie Frankrijk in drie verschillende intensiteitsniveaus (lichte, matige en hoge) worden aangeboden. Hierdoor kan iedereen, van jong tot oud deelnemen aan de flow yoga lessen en er optimaal profijt van hebben.

Yoga lessen

De yoga  lessen vinden plaats in de ochtend en in de middag. Tijdens de Yoga en creatieve vakantie Frankrijk worden Hatha Yoga lessen, Flow Yoga, Yin Yoga lessen en/of Tibetaanse yoga lessen gegeven. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk en worden op meerdere niveau’s begeleid.

yoga vakantie yoga en creatieve vakantie

Yoga lessen middag

Na de lunch kun je door schilderen of kiezen uit een aantal creatieve cursussen die geboden worden, zoals boetseren, zilveren sieraden maken, levensketting / beschermkristal of talkingstick van edelstenen maken, ocean drum, artjournalen (kijk hiervoor in de planning), een heerlijke wandeling of fietstocht maken in de mooie omgeving, een dorpje bezoeken of lekker luieren op het terras of in de tuin.

yoga vakantie Frankrijk yoga en creatieve vakantie

 

Daarna, tijdens de yoga lessen in de namiddag, zullen dagelijks de yoga oefeningen worden uitgebouwd en aangevuld met een nieuwe serie houdingen, waar we de tijd voor nemen, uitleg geven, doen en voelen. De volgende dag breiden we dit uit, zodat uiteindelijk het totaal van de delen een geheel vormt.

Aarden, gronden, concentreren, kracht en basis vinden vanuit jouzelf, actief en ontspannen bezig zijn, zowel mentaal als fysiek, zijn altijd een onderdeel van de yogalessen. De lessen duren tussen 1 en 1,5 uur en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Meenemen naar je yoga vakantie

In principe is alles wat je nodig hebt op de yoga vakantie Frankrijk aanwezig. De ervaring leert dat de meeste mensen het liefst hun eigen matten, kussentjes en dekentjes meenemen. Zorg dat je makkelijk zittende kleding bij je hebt waarin je vrij kunt bewegen.

Ga met ons mee

Je kunt al voor 795 euro deelnemen aan een compleet verzorgde creatieve vakantieweek in combinatie met yoga, pilates, tai chi of zingen. Voor dit bedrag mag je kamperen in de prachtige tuin. Wil je logeren  in een van de kamers dan vind je op het inschrijfformulier meer over de mogelijkheden. De kosten zijn inclusief:

 

 • 3 maaltijden per dag*
 • alle overnachtingen, kamperen is ook mogelijk
 • onbeperkt koffie, thee, bronwater en fruit
 • wifi
 • het volgen van alle programma onderdelen
 • Georganiseerd carpoolen
 • Exclusief reiskosten
 • exclusief materiaalkosten 
 • Mogelijkheid tot betalen in 2 termijnen.

Domein Chateau Le Bocage, de creatieve thuisbasis van de Yoga en Creatieve vakantie Frankrijk

yoga en creatieve vakantie frankrijk chateau le bocage

yoga en creatieve vakantie frankrijk chateau le bocage

Chateau Le Bocage

Tijdens deze week verblijven wij in chateau Le Bocage. Robuust, te midden van het dorpje Savigny, een dorpje in de authentieke en landelijke omgeving van de Haute Marne, ligt  landgoed Le Domein Le Bocage, op nog geen 640 km. afstand van Utrecht in het departement Champagne-Ardennen. Naast de rust van directe omgeving van het echte Franse (plattelands)leven, heeft Le Bocage 2 hectare eigen landgoed met een unieke collectie eeuwenoude bomen. Op Landgoed Le Bocage bevinden zich twee bijzondere, bij elkaar gelegen gebouwen: het negentiende-eeuwse chateau, genaamd Le Bocage en ertegenover het bijna tweehonderd jaar oude jachtslot St. Hubert. Le Domaine Château Le Bocage, heeft de allure van de 19e eeuw en de luxe van de 21e eeuw.

Je logeert in een van de 2 of meerpersoons kamers of kampeert in de chateautuin. Klik hier voor meer informatie over chateau Le Bocage. 

Routebeschrijving

Chateau Le Bocage is gelegen in  het sprankelende en authentieke Haute Marne aan1 Rue du Château, 52500 Savigny, Frankrijk, op nog geen 580 km. van Utrecht. Klik hier voor een uitgebreide  reis- en routebeschrijving.

Meereizen met andere deelnemers

Je kunt er ook voor kiezen om mee te reizen met een van de andere gasten.  Je kunt hiervoor een oproep plaatsen op de  “meet and Greet” pagina.

Onze andere yoga vakanties

retraite start living your dreams yoga pilates mindfulness en creativiteit
yoga week vrouwen empowerment week

30 Yoga vakantie tips

De meesten van ons zijn gewend buiten onszelf te kijken naar vervulling. We leven in een wereld die ons dwingt om te geloven dat uiterlijke verworvenheden ons kunnen geven wat we willen. Toch laten onze ervaringen ons keer op keer zien dat niets van buiten het diepe verlangen naar ‘iets meer’ volledig kan vervullen. Meestal streven we er echter naar om datgene te vinden dat altijd net buiten ons bereik lijkt te liggen. We zijn eerder bezig met DOEN dan met ZIJN, eerder in actie dan bij bewustzijn. Het is moeilijk voor ons om ons een staat van volledige kalmte en rust voor te stellen waarin gedachten en gevoelens ophouden voortdurend in beweging te zijn. Toch is het door zo’n staat van rust dat we een niveau van vreugde en begrip kunnen aanraken dat onmogelijk anders kan worden bereikt. Tijdens je yoga vakantie week kun je op dagelijks niveau ervaren wat yoga voor je kan betekenen. Hieronder 30 yoga vakantie tips, allemaal geweldige redenen om voor een yoga vakantie week te kiezen.

Yoga vakantie en creativiteit 30 tips

yoga vakantie voordeel 1Een investering met veel positieve rendementen

 Mijn eerste tip van de 30 Yoga vakantie tips is je bewust te worden dat een Yoga vakantie week zo de moeite waard is omdat het een investering is in jezelf met veel positieve rendementen. Een bredere erkenning van de connectie tussen geest en lichaam in de westerse geneeskunde heeft geresulteerd in een groeiende interesse in oude gezondheidspraktijken zoals yoga. Yoga is een eenvoudig proces die de gewone uiterlijke stroom van energie en bewustzijn omkeert zodat de geest een dynamisch centrum van directe waarneming wordt. Zodanig dat het niet langer afhankelijk is van de feilbare zintuigen, maar in staat is om werkelijk de Waarheid te ervaren.

Yoga beoefening is echter een continu proces. Tijdens je yoga vakantie week kun je door een consistente yoga-oefening evenwicht vinden, contact met jezelf te maken en leren om met minder stress te leven. Yoga zorgt ervoor dat je interne organen naar behoren werken en kan resulteren in een beter functionerend lichaam – om nog maar te zwijgen van een kalmere geest.

Yoga vakantie voordeel 2Yoga vakantie gezonde vakantie

Nieuw onderzoek laat zien dat een beetje yoga of meditatie per dag de dokter gewoon weg kan houden.

Stressgerelateerde gezondheidsproblemen zijn verantwoordelijk voor maximaal 80% van de bezoeken aan de huisarts. Deze gezondheidsproblemen vertegenwoordigen de op twee na hoogste uitgaven voor gezondheidszorg, na hartaandoeningen en kanker. Maar slechts 3% van de artsen praat met patienten over het verminderen van stress.

Van mind-body-oefeningen zoals yoga en meditatie is aangetoond dat het de stressreactie van je lichaam vermindert door je ontspanningsrespons te versterken en stresshormonen zoals cortisol te verlagen. Er is aangetoond dat yoga veel voordelen voor de gezondheid heeft. Voordelen als het verbeteren van de gezondheid van het hart en het helpen verlichten van depressie en angst.

30 yoga vakantie tips

yoga vakantie tip 3Yoga vakantie week maakt je gelukkig

Yoga verandert je hersenen onmiddellijk. Je zou denken dat het jaren van toegewijde oefening kost voordat je geluksresultaten begint te zien, maar dat is helemaal niet het geval. Studies hebben aangetoond dat de niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) (een aminozuur dat in het menselijk lichaam fungeert als neurotransmitter) in de hersenen na slechts een uur yoga achteruitgaan. Hogere GABA-niveaus worden geassocieerd met lagere niveaus van depressie en angst. GABA heeft anticonvulsieve, sedatieve en angstverminderde effecten op cellulair niveau). Ook is aangetoond dat consistente yoga beoefening depressie verbetert en leidt tot een significantie toename in serotoninespiegels. Tevens is een afname van de monoamineoxidase niveaus (een enzym dat neurotransmitters afbreekt) en cortisol. Simpel gezegd, zelfs een uurtje yoga kan je hersenchemie veranderen en je humeur verbeteren. 

Aan de Universitiet van Wisconsin ontdekte Richard Davidson, Ph.D., dat de linker prefrontale cortex verhoogde activiteit vertoonde bij mediteerders. Een bevinding die gecorreleerd is met grote niveaus van geluk en betere immuunfunctie. Meer dramatische linkszijdige activering werd gevonden in toegewijde, langdurige beoefenaars.

Degenen die vasthouden aan reguliere yogapraktijken rapporteren dat ze gelukkiger en gezonder zijn. Studies zoals bovengenoemde laten zien dat yoga vermoeidheid, angst en woede vermindert. Echte biochemische veranderingen gecreëerd door middel van yogapraktijken ondersteunen een betere fysieke en mentale gezondheid.

Ademhaling maakt je gelukkiger

Elke yoga-oefening bevat een aantal elementen van focussen op de adem om te stimuleren of te ontspannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het vermogen om zich bewust te worden van en de adem te reguleren van cruciaal belang is in termen van het verlagen van stress en het verankeren van zichzelf in het moment. Beiden zijn nodig om je gelukkiger te voelen. Hoewel je zonder yoga de ademhalingsoefeningen zou kunnen doen, is het koppelen van de twee samen een gegarandeerde geluksbooster.

Verbetert je humeur

Wist je dat je houding gerelateerd is aan je humeur? Hoewel we de neiging hebben te denken dat verdriet ineenstorting veroorzaakt in plaats van andersom, blijkt het veranderen van je houding je humeur te veranderen. Alle typen yoga versterken die hersen-lichaam verbinding waar het lichaam berichten naar de hersenen stuurt, waardoor het sterk en positief aanvoelt. Dus wacht niet om je ruggengraat te verlengen en rechtop te staan!

yoga vakantie tip 4Vergroot je zelfvertrouwen

Zonder zelfvertrouwen missen we het initiatief om buitengewone dingen voor onszelf te realiseren. Zonder zelfvertrouwen laten we de angst ons overheersen en laten we heel wat kansen lopen. Onze onzekerheden worden veroorzaakt door het gebrek aan zelfvertrouwen. Als je je een beetje laag hebt gevoeld, maar je wilt je anders gaan voelen is de eerste stap het accepteren van verandering. Door een reeks ademhalingsoefeningen, yoga houdingen en meditatie uit te voeren, kan je het evenwicht bewaren tussen zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Yoga kan je enorm helpen om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren en te versterken doordat je fitter wordt en je lichaam er beter uit gaat zien en je je beter voelt.  Yogahoudingen en oefeningen kunnen je spieren een strakker uiterlijk geven. Dankzij de ademhalingsoefeningen van yoga, kan meer zuurstof je spieren binnendringen, waardoor je spieren meer kracht krijgen. Yoga helpt je om je volledig bewust te worden van je beperkingen en mogelijkheden. Zelfvertrouwen helpt ons om ons te ontdoen van angst voor de dingen die we niet kunnen doen. De waarheid is echter dat we niet alles kunnen doen, maar dit betekent niet noodzakelijk dat we ons slecht moeten voelen over beperkingen. Yoga kan je helpen meer inzicht te krijgen in zowel je geest als je lichaam. Met yoga zul je je meer bewust worden van je beperkingen, evenals van je mogelijkheden. Als je weet wat de dingen zijn die je mogelijk zou kunnen doen, ben je in staat om alle negatieve gedachten uit je hoofd te wissen. Yoga kan je ook helpen om je geest in balans te brengen door je te helpen begrijpen dat er dingen zijn die je kunt uitvoeren en dat sommige dingen niet gedaan kunnen worden. De meditatieoefeningen van yoga kunnen helpen het concept te begrijpen dat beperkingen geen valkuilen zijn, maar gewoon tekortkomingen die moeten worden aanvaard. Als je al deze gedachten in balans hebt gebracht, zal je vertrouwen in jezelf en je zelfbewustzijn toenemen.

yoga vakantie tip 5Stimuleert positief denken, je bent wat je denkt!’

Deze uitspraak is waar als het gaat om positief denken. Positief zijn is een gemoedstoestand. Het is de ‘feel good-factor waar we allemaal over praten. Er zijn geen specifieke yoga asana’s of technieken die positief denken zouden kunnen realiseren. Het is een synergetisch resultaat van de vijf principes van yoga – asana’s, pranayama’s, ontspanning, mediteren en het juiste dieet. Deze werken met je gedachten en helen je daarbij. Wanneer lichaam en geest op een gesynchroniseerde manier werken, zal het resultaat zeker positief zijn.

5 Yoga-principes voor positief denken:

Dit is hoe de vijf yoga-beginselen je hersenen trainen voor positief denken.

1. Yoga Asanas
Het eerste principe is yoga asana’s. In eenvoudige bewoordingen zijn asanas oefeningen, houdingen. Elke vorm van lichaamsbeweging verbetert je bloedsomloop  waardoor je verfrist en verjongd raakt door het vrijkomen van ‘positieve’ hormonen. Yoga vormt, stimuleert en versterkt je lichaam, waardoor het een verbazingwekkende mate van flexibiliteit krijgt. Het deblokkeert de zeven chakra’s van je lichaam – Mooladhara, Swadhisthana, Manipura, Anahata, Vishuddha, Ajna en Sahasrara. Het helpt bij het afweren van negatieve gedachten, waardoor positief denken wordt gestimuleerd.

2. Pranayama
De meesten van ons ademen verkeerd. Maak je geen zorgen! Yogische ademhaling of Pranayama helpt bij het op de juiste manier ademen en creëert ook bewustzijn over het patroon van de ademhaling. Ritmische ademhaling, geleerd via diverse patronen, zorgt voor een betere opname van zuurstof. Dit maakt de weg vrij voor een beter ontgift lichaam. Hoe minder gifstoffen in het lichaam, hoe meer verfrist en verjongd je zult zijn. Dit creëert meer ruimte voor positieve gedachten.

3. Ontspanning
Asanas beoefenen samen met de juiste ademhaling zal helpen bij het verdrijven van stress en angst. Stress en angst zijn twee van de meest krachtige triggers van negatieve gedachten. Je kunt gemakkelijk ervaren dat de rommel van je geest wegvloeit terwijl energie in die vermoeide spieren stroomt en je verkwikt. Een stressvrij lichaam creëert ruimte voor een ontspannen geest. Dit op zijn beurt verdrijft het negatieve denkproces.

4. Meditatie
Er was een tijd dat mensen de fysieke aspecten van het leven achter zich lieten en vrede in meditatie vonden. De geleerden gebruikten meditatie als een krachtige techniek om zelfbewustzijn te creëren. Ook jij kunt gebruik maken van deze krachtige yoga-doctrine om je hersenen te introduceren in positief denken. Sluit je ogen en adem goed. Vergeet al het andere behalve je ademhaling. Over een paar dagen zul je jezelf begrijpen. Het beoefenen van Yoga Nidra en Antar Mouna zal zeker een stempel drukken op je denkproces.

5. Het juiste dieet
Yoga beoefenaars geloven dat wat je eet invloed heeft op je geest, net zoals het je lichaam beïnvloedt. Je strikt houden aan een dieet boordevol vers, gezond voedsel, inclusief groenten en fruit, helpt je fris te blijven – zowel fysiek als psychologisch. Een frisse geest denkt altijd positief.

yoga vakantie tip 6Yoga vakantie voor meer bewustzijn

Volgens een Canadees onderzoek kan het beoefenen van Hatha-yoga of mindfulness-meditatie gedurende slechts 25 minuten de hersenfunctie en het energieniveau aanzienlijk verbeteren. Dit in vergelijking met het besteden van 25 minuten rustig lezen, 

Van de vele stijlen van yoga is de meest gebruikelijke in het Westen Hatha yoga, die ademhaling combineert met meditatie en beweging en eindigt met ontspanning. Ashtanga en Iyengar yoga zijn voorbeelden van Hatha-yoga.

Mindfulness-meditatie is een benadering die benadrukt dat aandacht moet worden geschonken aan wat er in de geest gebeurt zonder het te evalueren of te beoordelen. Hoewel yoga vaak enkele aspecten van mindfulness omvat, kan het ook op zichzelf worden beoefend.

Hatha yoga en mindfulness-meditatie richten beide de bewuste verwerkingskracht van de hersenen op een beperkt aantal doelen, zoals ademhalen en poseren. Tevens verminderen ze ook de verwerking van niet-essentiële informatie.”

yoga vakantie tip 7Yoga vakantie week voor ontspanning

Echte diepe ontspanning betekent het loslaten van lichamelijke en mentale spanning. Door spieren in een constante alarmsituatie te houden verbruik je een groot deel van je energie. Deze energie is vervolgens niet meer beschikbaar wanneer je spieren echt moeten functioneren. Uitdagende activiteiten stimuleren het sympathische zenuwstelsel van het lichaam, dat provoceert wat bekend staat als de “vecht-of-vlucht”-reactie. Hierdoor worden je normale lichaamsfuncties in de wacht gezet (zoals de spijsvertering), terwijl je lichaam zich voorbereidt om te overleven. Yoga creëert de tegenovergestelde reactie. Het ontspannen van je lichaam en geest stimuleert het parasympathische zenuwstelsel (het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen), ook bekend als de “rust-en-vertering”-reactie. Je interne organen keren terug naar hun normale functies en je lichaam kan opnieuw op zijn hoogtepunt presteren. Regelmatig het beoefenen van ontspannende yogahoudingen kan je lichaam en geest in topvorm houden! Tijdens je yoga vakantie werk je op dagelijks niveau aan rust en herstel van je lichaam.

Een voorbeeld van een ontspanningsoefening is de eenvoudige ademhalingsoefening, Driedelige adem – Dirga Pranayama (DEER-gah prah-nah-YAH-mah) – deze brengt je bewustzijn naar het huidige moment en kalmeert je geest. Deze techniek vereist geen speciaal geluid of speciale positie om een ontspannen en gerichte staat van bewustzijn te bereiken. Zie ook onze uitgebreide beschrijving met filmpje over deze

programma 2024

 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
AGENDA 2024
14 t/m 21 juli 2024
TANGO VAKANTIE FRANKRIJK Onbeperkt volgen:
28 juli t/m 4 aug. 2024
ZANG MEETS YOGA EN CREATIVITEIT Frankrijk Onbeperkt volgen:
4 t/m 11 augustus 2024
YOGA & CREATIEVE vakantie Frankrijk

Onbeperkt volgen:

11 t/m 18 augustus 2024
TAI CHI & CREATIEVE vakantie Frankrijk

Onbeperkt volgen:

18 t/m 25 augustus 2024
YOGA / PILATES & CREATIEVE vakantie Frankrijk

Onbeperkt volgen:

midweek april 2025
RETRAITE Start Living your Dreams

Onbeperkt volgen:

14 febr. t/m 1 maart 2026
Authentieke Kenia reis

Stap binnen in de magie van Afrika :

td style="background-color: #FDBE02;">wijzigingen voorbehouden.

Al overtuigd? Bekijk dan hier onder onze

Yoga vakanties & creatieve vakantie Frankrijk weken

yoga week vrouwen empowerment week

Nieuwsgierig naar meer yoga vakantie tips?

lees dan verder!

yoga vakantie tip 8Verbinding met de natuur

De Yoga vakantie & Creatieve vakantie Frankrijk vindt plaats op een prachtige natuurlijke plek in het kleurrijke paradijs van de Haute Marne, dat zijn natuur als speelterrein biedt. Lees rust, ruimte en zuivere lucht, een weldaad voor alle zintuigen en perfecte conditie om je te verbinden met de natuur. Daarnaast kun je  tijdens je yoga vakantie ook de verbinding tussen de vijf elementen van de natuur en yoga ervaren. Tijdens onze weken waarin wij Tibetaans Yoga (Lu Yong) verzorgen spelen met name de ademhaling in de beweging van de vijf elementen een grote rol.

De vijf elementen

Hoewel de elementen zelf en wat elk vertegenwoordigt, variëren van cultuur tot cultuur, zijn er algemene stemmingen en fysieke processen verbonden met elk element in verschillende tradities:

Aarde
Aarding, kalmerend; houdt het ego onder controle; de energie van botten, spieren, weefsels en “hete” ziekten, zoals infectie.

Water
Biedt de mogelijkheid om zich aan te passen, te stromen, onbaatzuchtig te handelen en ongezonde gehechtheden te vermijden. Het reguleert je bloed, andere lichaamsvloeistoffen en “koude” ziekten, zoals gewrichtspijn

Brand
Brengt vertrouwen en moed. De energie van metabolisme, drive en creativiteit. Een teveel kan aanwezig zijn als woede of haat

Lucht / Wind
Een kanaal voor duidelijke communicatie en zelfexpressie. Beïnvloedt je vermogen om te handelen vanuit een plaats van mededogen en liefde. Jaloezie vindt plaats wanneer je uit balans bent

Ether / Space
Een container voor alle andere elementen. De bron van intuïtie en wijsheid uit het universum; geassocieerd met edelmoedigheid en expansie

 

yoga vakantie tip 9Maak bewust grote veranderingen

Je levensstijl heeft invloed op het vermogen van je lichaam om gigantisch te verbeteren en te groeien. Wat je eet, wat je denkt, wat je zegt. Het dient allemaal om je vooruit te helpen of je tegen te houden. Een oud gezegde luidt: het enige dat uit een doos kan komen, is wat er al in zit. Stel je voor dat je lichaam de doos is. Je yogabeoefening komt uit jou – het laat zien wie je bent. Het voedsel dat je eet … de supplementen die je neemt … hoeveel slaap je krijgt … de films die je bekijkt en muziek waar je naar luistert … de gesprekken die je aangaat …….je stopt deze dingen elke dag in de doos. De levensstijl die je kiest, bepaalt de kwaliteit van je yogapraktijk. Je lichaam zal je de harmonie – of onenigheid – van je leven onthullen.

Pavlov bewees dat er 21 herhalingen nodig zijn om een nieuwe gewoonte te vormen. Dat verklaart waarom je consequent moet handelen om deze methode te laten werken.

Je kunt geen blijvende verandering maken in een dag of een week, wel kun je gedurende je yoga week al grote stappen maken. Veranderen kost natuurlijk tijd en geduld. Realiseer je dat je je onderbewustzijn opnieuw traint. Net zoals elke vaardigheid, moet je je nieuwe levensstijl oefenen totdat het een deel van je wordt. Dat is het moment waarop je blijvende resultaten gaat zien.

Selecteer een element uit je leven dat je wilt veranderen. Focus op die ene verandering voor een maand, met consistentie. Zodra die verandering wortel schiet en je natuurlijker voelt, kies dan een tweede ding om te veranderen.

Experts vertellen ons dat het onderbewustzijn maar liefst 95% van ons gedrag beheerst. Tenzij we ons inspannen om te veranderen, bepaalt ons bewuste verstand alleen de resterende 5%. Het onderbewustzijn produceert elke emotie die we voelen. Het triggert herinneringen en gevoelens die vanuit het niets lijken op te duiken. Elke activiteit die we doen omvat ontelbare patronen van spieren die achter elkaar of samen worden geschoten. Patronen die je niet eens bewust kent, maar je onderbewustzijn roept ze op met zo’n precieze timing dat je gemakkelijk je doel bereikt of dat nu wandelen is of schrijven of yoga doen of iets anders, de keuze ligt bij jou.


Yoga vakantie week breng je yoga naar een hoger niveau

In het dagelijkse leven hebben we vaak te maken met een drukke agenda en moeten we onze aandacht verdelen tussen werk, gezin, sociale contacten, verenigingsleven en ga zo maar door. Regelmatig yoga beoefenen kan dan een uitdaging zijn. Tijdens je yoga vakantie week kun je dagelijks yoga lessen volgen en op je eigen niveau groeien naar een hoger niveau. Het maakt niet uit op welk niveau jij je yoga beoefent. Tijdens de Yoga & Creatieve vakantie Frankrijk worden alle yoga houdingen in drie moeilijkheidsgradaties uitgelegd en wordt iedereen individueel begeleid. Fysieke beperkingen en leeftijd vormen zodoende ook geen obstakel voor het beoefenen van yoga en je persoonlijke groei.

 

Wat je yoga-ervaring ook is, een yoga vakantie week zal je helpen verder te gaan je yoga naar een hoger niveau te tillen! Tijdens onze yoga vakantie Frankrijk weken kun je twee yoga lessen per dag volgen, wat meer kracht, flexibiliteit en bewustzijn van je eigen beoefening zal realiseren dan je ooit zou geloven. Tijdens je yoga vakantie week wordt je op alle manieren uit je comfort zone gehaald. Je krijgt yoga van een andere yoga leraar, kan niet meer zitten op je vaste plek in de oefenruimte van jouw yoga school waardoor je niet meer verstrikt raakt in wat je “kan” en “niet kunt” doen in je beoefening. Je wordt getrakteerd op andere, nieuwe dingen.

Tijdens een yoga vakantie week kom je in een compleet nieuwe, en vaak inspirerende omgeving met nieuwe mensen. De focus van je dag ligt op jou en jouw beoefening. Het is de perfecte manier om nieuwe dingen te ontdekken, en je zal je gegarandeerd verder ontwikkelen.

yoga vakantie tip 11Creëer yoga-geïnspireerde sieraden voor het kanaliseren van innerlijke rust

Voor veel yoga beoefenaren  is yoga meer dan een fitnesskeuze of een ontspanningskeuze. Het is een levenskeuze die gedeeltelijk of volledig kan worden genomen, met volledige onderdompeling of met babystapjes. Yoga bevat een verscheidenheid aan facetten, iedereen kan kiezen voor datgene wat het beste resoneert. Sommige yoga beoefenaren zijn geïnteresseerd in de beoefenen van yoga en de manier waarop hun poses de flexibiliteit verbeteren of rugklachten wegnemen. Anderen gaan meer voor de mentale rust die gepaard gaat met meditatie en ademhalingsoefeningen. Sommigen gaan volledig op in de spirituele kant van yoga, het beoefenen van rituele stilte en zen-meditatie.  Het doet er niet toe waar je voor bent, de schoonheid ervan is dat het je beloont met precies de dingen die je nodig hebt. Als je yoga beoefent hou je hoogstwaarschijnlijk ook van de symbolen en betekenissen. Dan hou je waarschijnlijk ook van sieraden en accessoires geïnspireerd door yoga. Het is een prachtige manier om je affiniteit met de yoga praktijk te laten zien, maar het is meer dan alleen uiterlijk. Het is een geweldige stijl met toegevoegde betekenislagen.

Tijdens alle onze Yoga vakantie & Creatieve vakantie weken heb je de mogelijkheid om je eigen te maken van edelstenen. Tijdens de workshop creëer je als het ware een energiecirkel als metafoor om meer te leven vanuit je hart, vanuit liefde en positiviteit. Het maken van de levensketting is een proces waarbij je, naar aanleiding van een intake of visualisatie sessie, tot de voor jouw meest belangrijke en waardevolle ontdekkingen en doelen komt. De edelstenen bieden vanuit hun metafysische eigenschappen ondersteuning en zullen als metafoor dienen om je doelen te bereiken. Jouw levensketting kan je helpen als je bijvoorbeeld een zware dag hebt door ernaar te kijken en je bewust te worden van jouw ontdekkingen. Ook kan het je herinneren aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt en mogelijkheden die je voor jezelf hebt ontdekt. Deze bewustwording zorgt ervoor dat je je beter te voelt en vanuit positiviteit verder te gaat. Gedurende een aantal weken bieden wij tevens de workshop zodat je je eigen unieke persoonlijke yoga sieraad van zilver kunt vervaardigen.

yoga vakantie tip 12Yoga vakantie week, tijd voor jezelf

In het dagelijks leven kan het moeilijk zijn om echt een momentje voor onszelf te nemen, echt voor onszelf te kiezen. Vooral vrouwen, maar tegenwoordig ook steeds meer mannen, nemen de verzorgende rol op zich. We zijn geneigd om onszelf helemaal weg te geven aan degenen om ons heen. Geven is op zich niets mis mee als je er energie van krijgt zodat je die energie weer kunt geven. Maar als er geen energie binnen komt dan ben je bezig met een uitputtingsslag.

Op je yoga vakantie ontmoet je natuurlijk geweldig leuke mensen waar je van alles mee kunt ondernemen. Je zou je yoga vakantie week ook kunnen gebruiken als oefening en een kans om echt voor jezelf te kiezen. Vanuit vrijheid te kiezen om even alleen te zijn, een stukje te wandelen in de prachtige natuur, lekker te luieren in een hangmat en je er bewust van te zijn dat de tijd helemaal van jou is.

yoga vakantie tip 13Je slaapt beter

Yoga is niet alleen gunstig voor het verbeteren van je kernsterkte, flexibiliteit en stressniveaus; het kan je ook helpen om beter te slapen, vooral als je last hebt van slapeloosheid. Wanneer mensen met slapeloosheid dagelijks yoga uitvoeren, slapen ze langer, vallen ze sneller in slaap en gaan ze sneller slapen als ze midden in de nacht wakker worden. Dit geldt ook voor oudere mensen die slapeloosheid hebben. Degenen die 60 jaar en ouder zijn ervaren een betere slaapkwaliteit, slapen langer en voelen zich beter gedurende de dag dat ze regelmatig yoga doen.

Dit voordeel is te zien in allerlei situaties waarin mensen moeite hebben met slapen. Zwangere vrouwen die in hun tweede trimester bijvoorbeeld beginnen met een bewuste yoga-oefening, slapen beter en worden ‘s nachts minder vaak wakker. Kankerpatiënten slapen beter als ze yoga doen (90 procent van de kankerpatiënten ervaart slapeloosheidssymptomen tijdens de behandeling).

Als je yoga wilt doen voordat je naar bed gaat is het belangrijk om de juiste soort te doen. Sommige yoga oefeningen kunnen energiek zijn (zoals hete yoga en krachtige vinyasa-flow), wat je niet zal helpen ontspannen, maar ook herstellende yogastijlen zoals hatha en nidra.

Drie houdingen die ideaal zijn om je lichaam voor te bereiden op slaap

Benen omhoog tegen de muur: Ga op de grond op je rug liggen en plaats de achterkant van je benen tegen een muur. Houd je benen recht, zodat je lichaam in een L-vormige pose is. Ontspan in de positie, houd deze minimaal 30 seconden vast en concentreer je op je ademhaling.
Liggende vlinder: Ga op de grond liggen op je rug. Druk de onderkant van je voeten tegen elkaar en laat je knieën naar de zijkanten vallen. Je kunt een kussen onder je knieën leggen als dit te zwaar aanvoelt.
Lijk pose: lig op de grond op je rug met de benen recht, armen naast elkaar en de handpalmen naar boven. Adem langzaam, concentreer je op je inademing en adem uit.

yoga vakantie tip 14Yoga vakantie week, leer mediteren

Hoewel je niet formeel hoeft te mediteren om (hatha) yoga te beoefenen, ondersteunen de twee elkaar. Door je beoefening van yoga ontwikkel je zowel het vermogen om je te concentreren als te ontspannen – de twee belangrijkste vereisten voor een meditatiebeoefening. Je kunt je begrip van wat meditatie is verdiepen en een eigen meditatie oefening beginnen.

Meditatie is een geweldige methode binnen de yogatraditie die ontworpen is om de onderlinge verbondenheid van elk levend wezen te onthullen. Deze fundamentele eenheid word advaita genoemd, meditatie is de feitelijke ervaring daarvan.

*Advaita is een filosofisch-religieuze onderschool binnen de Vedanta die een puur monistische of nondualistische manier van denken vertegenwoordigd. A-dvaita (niet-tweeheid) duidt op . De belangrijkste filosoof van deze stroming is Sri Shankara

In de Yoga Sutra geeft Patanjali instructies over hoe te mediteren en beschrijft welke factoren een meditatiebeoefening vormen. De tweede soetra in het eerste hoofdstuk stelt dat yoga plaatsvindt wanneer de geest stil wordt. Deze mentale stilte wordt gecreëerd door het lichaam, de geest en de zintuigen in balans te brengen, wat op zijn beurt het zenuwstelsel ontspant. Patanjali legt verder uit dat meditatie begint wanneer we ontdekken dat onze nooit eindigende zoektocht om dingen te bezitten en ons voortdurende verlangen naar plezier en veiligheid nooit bevredigd kan worden. Wanneer we dit eindelijk beseffen, buigt onze externe zoektocht zich naar binnen en zijn we overgegaan in het rijk van meditatie.

yoga vakantie tip 15Yoga voor emotioneel welzijn

Yoga werd vijfduizend jaar geleden ontwikkeld in de gebieden die we nu kennen als India en Pakistan. Yoga is een systeem van houdingen en ademhalingstechnieken die

 • onze spieren kunnen tonen en versterken
 • onze organen kunnen ontgiften,
 • de bloedcirculatie kan verbeteren,
 • onze hormonen kunnen reguleren,
 • ons zenuwstelsel kan kalmeren
 • en uiteindelijk kunnen we onze gedachten en emoties in balans brengen.

Door aandachtige ademhaling en beweging te combineren activeert yoga fysiologische systemen in ons lichaam die stress, depressie en angst verminderen en ontspanning, zelfbewustzijn en een groter gevoel van gemak in het leven bevorderen.

Het zijn juist deze fysiologische en psychologische voordelen die yoga tot een uiterst nuttig hulpmiddel maken om ons vermogen om moeilijke emoties en levensomstandigheden te tolereren te vergroten. Door middel van houdingen en ademwerk stelt yoga ons in staat om meer aanwezig te zijn met onze fysieke sensaties en onze emoties. Wat resulteert in een gevoel van uitgestrektheid en acceptatie voor wat er zich op dat moment kan voordoen. In het kader van schadebeperkende en middelen gebruiksproblematiek, zorgt dit verhoogde vermogen om aanwezig te zijn met viscerale gevoelens. Hierdoor bereik je meer bewustzijn met betrekking tot verslavend gedrag en de beoefening zelf kan zelfs een alternatieve keuze worden om te overwegen wanneer een drang tot gebruik ontstaat. Consistente beoefening kan ook gevoelens van isolatie, angst of depressie verlichten die bijdragen aan ongezond of impulsief middelengebruik.

Hoewel yoga kan helpen overweldigende sensaties en emoties te balanceren, kan het ons ook helpen om emoties te bereiken en los te laten. Emoties die opgeslagen zijn in het lichaam, maar gescheiden zijn geweest van onze bewuste denkprocessen. Of het nu het resultaat is van traumatische ervaringen of gewoon van chronische patronen van spanning of stress in het lichaam. De meesten van ons kunnen, althans tot op zekere hoogte, vermijdend worden of afsnijden van bepaalde gevoelens of emotionele herinneringen. Door stretching en het vrijgeven van spierspanning brengt yoga meer begrip voor gedragspatronen doordat we toegang hebben tot deze diepgewortelde, vaak onopgeloste gevoelens. Daarom kan regelmatige yoga beoefening in combinatie met psychotherapie de weg vrijmaken voor meer genezing en zelfkennis.

Het is mooi om te onderzoeken hoe beweging, meditatie en ademhalingstechnieken kunnen helpen emoties te reguleren, stress te verminderen en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren.

yoga vakantie tip 16Oefening in Zelfliefde

Een yoga vakantie week is tevens een uitnodiging om te pauzeren, je hartruimte te verzachten, zelfliefde te oefenen, dankbaar te zijn voor je vitaliteit en je adem de weg te laten wijzen.

Het belang van de adem is daarbij heel belangrijk. Een juiste ademhaling leidt je door momenten van twijfel en angst, helpt stress en angst te verminderen. Elk ademgericht moment leidt je een stukje verder in het beoefenen en belichamen van eigenliefde……. oefening is hierbij het sleutelwoord. Zelfliefde is niet gemakkelijk, het is niet verplicht, het is niet genetisch doorgegeven, en het wordt niet in veel culturen onderwezen. Het is een oefening, een aangeleerde vaardigheid en iets dat je kunt beginnen te doen, juist tijdens je yoga vakantie,  voordat je weer de wereld instapt in alle rollen die je moet vervullen.

Je lagen geharde gedachten, emoties en ervaringen moeten weg gepeld worden, je moet jezelf vergeven voor jaren van verloren liefde en zelfafwijzing en……… ja, je raadt het al, je begint met je ademhaling.

 • Ga zitten en besteed toegewijde tijd aan je welzijn, verzacht je hartruimte, verwelkomt de nieuwe dag,  laat je adem de weg leiden. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, ga je nog een stap verder.
 • Beweeg je lichaam. Voed jezelf met gezonde brandstof. Omring jezelf met positieve mensen. Richt je op groei en expansie.
 • Herhaal jezelf herhaaldelijk, IK HOU VAN JE. Vertel anderen, IK HOU VAN JULLIE. Stel jezelf, voordat je actie onderneemt,  de vraag; zal dit mijn hart verzachten en liefde binnenlaten?

Vertrouw op je vermogen om lief te hebben en liefde binnen te laten. En besef dat in de kern van wie je bent er een persoontje zit die heel graag liefde wil ontvangen en geven.  Begin elke dag met dankbaarheid dat je kunt ademen, je hartslag kunt voelen en kan werken aan jouw zelfliefde.

yoga vakantie tip 17Verhoog je zelfrespect

Wanneer je yoga beoefent, moet je loslaten wat er gaande is in de ‘echte’ wereld en focussen op het huidige moment: jij, op je mat, die ademhaling en beweging verbindt en door de asana stroomt. Je moet bewust zijn van elke inademing en uitademing. Je moet je bewust zijn van het aangaan van je lichaam. Je moet je bewust zijn van het aarden van de vier hoeken van je blote voeten, stevig in de mat voor een berghouding, rechtopstaand en trots, ogen dicht, handen open. Je moet je bewust zijn van het buigen en samentrekken van je spieren, het draaien van je lichaam, het overschakelen van houding naar houding tijdens de oefening.

Yoga zorgt voor een mentale ontsnapping. Onze yoga docenten zullen al rondlopend lichte aanwijzingen geven door hun hand voorzichtig om je rug te leggen of je iets dieper in een houding te helpen komen, puur om je te stimuleren. Yoga is een niet-prestatiegerichte en niet-competitieve discipline die wordt beoefend met het grootste respect voor jouw individuele fysieke grenzen. Perfectie is nooit het doel: verbonden zijn met je lichaam wel.

Je kunt je dus goed voelen over jezelf en je daardoor zelfverzekerder en sterker voelen. Accepteer het niveau waar je bent, laat oordelen los, laat de angst niet de “beste” yogi te zijn of de “perfecte houdingen” te hebben los. Ben bewust in het huidige moment, sta niet stil bij het verleden, denk niet na over de toekomst, ben in het hier en nu.

Je kan altijd je yogafilosofie beoefenen: in harmonie zijn met je lichaam; het positieve inademen en het negatieve uitademen; het vinden van je geest, lichaam en ziel in balans met elkaar.

Yoga transformeert en helpt je je authentieke zelf te vinden. 

yoga vakantie tip 18Yoga vergroot je vitaliteit

Je kent het wel, je komt terug van het werk en voelt je volledig uitgeput, waardoor je nauwelijks energie hebt om je avondactiviteiten te volgen. Misschien voel je je overdag moe of voel je je zelfs nog moe na een volledige nachtrust. Dit zijn tekenen van gebrek aan vitaliteit of uitputting van energie in je lichaam die van invloed kunnen zijn op je dagelijks functioneren, ook al kunnen we medisch gezien anders fit zijn.

Het op de juiste manier omgaan met een lage vitaliteit is essentieel omdat dit kan leiden tot een slechte spijsvertering en de vorming van toxines in de darm en het bloed. Volgens de Ayurvedische principes hopen deze toxines zich uiteindelijk op in de organen en veroorzaken ze ziekten. Daarom is het handhaven van een optimaal energieniveau essentieel voor gezondheid en fitheid.

Een oplossing hangt af van hoe dicht we ons levenspatroon kunnen volgen en eventuele excessen in onze activiteiten kunnen corrigeren. Zowel yoga als natuurgeneeskunde zijn het over een paar basisfactoren die onze energie kunnen uitputten eens. 

Factoren die vitaliteit verminderen zijn slaapgebrek, te veel eten, jezelf overwerken, psychologische stress, sexuele overactiviteit (overmatig verlies van seksuele vloeistoffen kan nerveusiteit en verminderde immuniteit veroorzaken), gebruik van stimuli. Zodra je je bewust bent van de factoren die energie uitputten, kan dit worden gecorrigeerd. Met behulp van Yoga en naturopathie kun je je energieniveau verhogen.

Meditatie – Het proces van meditatie neemt je mee naar diepere lagen van je geest. Daar kun je je bewust worden van je eigen denkpatronen die onnodig je tijd en energie verbruiken. In de loop der tijd kunnen deze denkpatronen worden gewijzigd of overwonnen, waardoor kostbare energie wordt bespaard voor andere activiteiten. Meditatie geeft ook een diep gevoel van ontspanning. Het vermindert de stofwisseling, vermindert het energieverbruik en verbetert de concentratie en het geheugen. Elke meditatie sessie bezorgt je overvloedige energie voor extra werk.
Yoga Asana’s – Yogahoudingen moeten langzaam worden uitgevoerd met bewustzijn van de ademhaling. Yoga Asana’s kunnen flexibiliteit, kracht, ontspanning en een gevoel van welzijn geven. Het verbetert de doorstroming van Prana in het lichaam samen met vele therapeutische voordelen. De praktijk van Surya Namaskara of de zonnegroet verhoogt met name de vitaliteit van het lichaam.
Pranayama – is de yogatechniek van het werken met je basis vitale energie of Prana. Deze Prana stroomt in het hele lichaam door energiekanalen die Nadi of meridianen worden genoemd. Beoefening van pranayama reinigt de energiekanalen en vitaliseert ze. Oefening van Bhastrika pranayam (balg), Kapalbhati, Anulom Vilom pranayam (afwisselend neusgatademhaling), etc. verwijdert de energieblokken en verhoogt de zuurstofniveaus in het bloed. Het geeft het lichaam nieuwe energie.
Oefening – Een zittende levensstijl kan iemand lusteloos en lusteloos maken. Sommige lichte oefeningen of zelfs een stevige wandeling kunnen de bloedstroom en het energieniveau in het lichaam verbeteren, waardoor u zich beter voelt. Het kan negativiteit verwijderen en je humeurstemmen veranderen. Het is goed om enige vorm van lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen.

yoga vakantie tip 19Ontmoet gelijkgestemde vrienden

Een veelvuldige vraag die we horen is of er nog meer mensen zijn die alleen reizen. Zo’n 80% van onze gasten die de  Yoga & Creatieve vakantie Frankrijk bezoeken komen alleen.  Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de enige bent die alleen reist.  Deelnemers aan een yoga vakantie delen al gemeenschappelijke interesses en passie voor yoga en in ons concept kan dat ook nog een passie zijn om je creatief te uiten. 

Deze gemeenschappelijke liefde voor yoga, gezond leven, creativiteit, de mooie natuur deel je met de mensen waarmee je gedurende een week 24/7 aanwezig bent op dezelfde plek. Daarnaast deel je het ontbijt, de lunch en het diner, een grote familie, waardoor mooie gesprekken en al snel hechte vriendschappen ontstaan. Het maakt daarbij niet uit waar iemand woont, onze ervaring is dat  onze yoga vakanties het soort diepe en open relaties bevordert die de basis vormt voor sterke vriendschappen.

Jaarlijks zien wij mensen die elkaar tijdens de yoga vakantie en creatieve vakantie Frankrijk hebben ontmoet samen terug komen om hun fijne tijd samen te herbeleven.

 

yoga vakantie tip 20Stressverlichting

Het regelmatig beoefenen van yoga  kan een geweldige manier zijn om stress te verminderen, in vorm te blijven en de geest te kalmeren. Maar als het om stressverlichting gaat zijn niet alle yogahoudingen geschikt, sommige posities zijn bijzonder effectief voor het bevorderen van ontspanning, spanningsverlichting en rust.

Yoga helpt ons een moment te vertragen en op de adem in te stellen. Gewoon de focus op één ding – dat is de definitie van meditatie – het stelt ons in staat om te decomprimeren. De werkelijke asana’s laten op verschillende manieren spanning los en helpen bepaalde delen van het lichaam.

Houdingen zoals child’s pose kunnen gevoelens van rust opwekken en helpen om de geest in een meditatieve staat te brengen, terwijl versterkende poses zoals standing forward bend and eagle pose, de geest kunnen kalmeren en tegelijkertijd het lichaam kunnen bekrachtigen. Hieronder 4 voorbeelden van rustgevende, ontspannende yoga-posities voor zowel beginnende als gevorderde yogi. 

 

yoga vakantie tip 21Ontwikkel Mindfulness

Mindfulness: Bewustwording van het ‘nu’. Eenvoudig gesteld is mindfulness slechts het besef van wat er ‘op dit moment’ gebeurt. Het is de bewuste en niet-oordelende acceptatie van ‘Wat is’. Ervaringen niet categoriseren als prettig of onplezierig of goed of slecht, maar alleen observeren. Van moment tot moment met onze ervaring bezig te zijn. Het oefenen van mindfulness is eenvoudig. Je zou gewoon kunnen koken. Gewoon bewust zijn van alle ingrediënten die je nodig hebt, de geur van de diverse specerijen, het met aandacht vermengen van de ingrediënten en gewaar worden hoe het eruit ziet terwijl je alles doorroert. De geur van het vuur, het vloeibaarder worden van de olie terwijl het warm wordt, het sissen van de olie op het moment dat je je mengsel erin gooit.  Wat je ook opmerkt of voelt, merk het gewoon op en accepteer het. Gewoon het bewustzijn van elk moment! Koken is slechts een voorbeeld. Elke activiteit van het dagelijks leven kan met aandacht worden beoefend. Je kunt een vloer vegen, afwassen, met je huisdier spelen, baden,  je maaltijd eten of een ander aantal gewone activiteiten doen, langzaam en met aandacht.

Wetenschappers noteren en documenteren nu verschillende voordelen van Mindfulness, waaronder verbeteringen in fysieke en mentale gezondheid en algemeen welzijn. Zo verbetert de lichamelijke gezondheid, de beoefening  van mindfulness helpt verschillende fysieke kwalen verlichten, houdt de bloeddruk onder controle, helpt pijn verminderen, geeft stress vrij, verbetert de slaapkwaliteit, verbetert de geestelijke gezondheid en mindfulness helpt om negatieve emoties zoals angst, stress en depressie weg te houden. Helpt de positiviteit, het enthousiasme en de algemene toestand van de geest te stimuleren. en verbetert het algemene welzijn. 

Regelmatige beoefening van mindfulness helpt om inzicht te krijgen in onze gevoelens en gedachten, over meer duidelijkheid te beschikken bij besluitvorming en productiviteit en resulteert in verbeterde creativiteit. Tevens krijg je inzicht in je eigen gevoelens en gedachten en heb je meer dankbaarheid en spontaniteit in het leven.

Mindfulness ontwikkelen
De natuurlijke vraag lijkt daarom hoe deze aandacht te ontwikkelen. Hoe bewust meer en meer bewust worden van het huidige moment? Yoga en ademhalingstechnieken helpen je om steeds meer te blijven in het huidige moment door het bewustzijn van de ademhaling en de afgifte van ongewenste giffen en stress van het systeem. Mindfulness is meditatief bewustzijn. Het brengt de aandacht naar het eigen ik terug. Je wordt meer intuïtief en bewust. Je wordt vriendelijker en zelfverzekerder. “

Tijd nemen voor yoga of meditatie in ons dagelijks leven kan ons helpen alert te blijven en de algehele kwaliteit van ons leven aanzienlijk te verbeteren.

Al overtuigd? schrijf je dan nu in of lees verder

Nieuwsgierig naar meer yoga vakantie tips?

lees dan verder!

 yoga vakantie tip 22Laat je angst los

Yoga heeft een sluwe, slimme manier om de mentale patronen die angst veroorzaken te kortsluiten. De voordelen van yoga zijn er in twee vormen: concentreren in poses maakt de geest vrij, terwijl focussen op de ademhaling het lichaam helpt de gevechts-of-vlucht-modus te verlaten. Als je veel angst hebt, ben je altijd alert en waakzaam. Omdat je het nooit volledig loslaat, is het bijna alsof je lichaam vergeten is hoe te ontspannen. Yoga leert je in essentie hoe een ontspannen staat aanvoelt. 

yoga vakantie tip 23Verbreek slechte gewoonten

We zijn voorgeprogrammeerd om voor onmiddellijke voldoening te kiezen in plaats van  wachten op grote beloningen in de toekomst. 

In het vormingsproces van gewoonten verpakken  we vaak onze emotionele behoeften en onze fysieke in dezelfde verpakking in. Hoewel dit vaak bijdraagt ​​aan ‘slecht’ gedrag, zoals eten als we chagrijnig zijn, kan het ook de andere kant opgaan.

Wees je bewust wat het is

Eerlijk zijn met jezelf, op een vriendelijke manier, zal helpen om de greep van deze gewoonte bij jou te ontrafelen. Je hoeft het met niemand te delen, al schrijf je het voor jezelf op papier en zie je het voor je, dat alleen kan je helpen om wat van de kracht te ontrafelen. 

 • Weet wat het is
 • Merk het op als je het doet
 • Verbind de trigger en de gewoonte aan de echte behoefte
 • Maak het tot een positieve en niet tot een negatieve verandering

Wanneer je begrijpt aan welke behoeften je probeert te voldoen kun je een manier bedenken om die behoefte gezond en zonder dwang tegemoet te treden. In plaats van erover na te denken om te stoppen met wat je niet wilt, verander je van gedachten naar de gewoonte die je wel wilt. Richt je dus meer op de dingen die je wil realiseren.

GEBRUIK YOGA OM JE  GEDRAG TE VERANDEREN
Er is geen beter moment dan tijdens yoga om een ​​onderzoek in te stellen en ruimte te maken voor een nieuwe richting en nieuw resultaat.

Ga op yoga vakantie en doe yoga! Specifiek, svadyahya – het vermogen om jezelf te bestuderen en te begrijpen hoe het bij jou werkt en wat jou ertoe brengt om keuzes te maken.

yoga vakantie tip 24Ontkoppel van Technologie

Rituelen zijn fundamenteel voor de menselijke ervaring. Het zijn kleine momenten die afstand creëren in de dichtheid van het leven, die als krachtige herinneringen werken om aanwezig te zijn. Niet te verwarren met routine, rituelen zijn doordrenkt met betekenis. Je poetst waarschijnlijk elke dag je tanden op de automatische piloot. Dat is een routine. Maar als je je tanden zou poetsen en daar een element, dat je gevoel van welzijn zou verbeteren, aan toe zou voegen, zoals een dankbaarheidsgedachte of oefening, dan wordt het alledaagse onmiddellijk verheven en wordt het poetsen van je tanden een transformerende ervaring. 

Het is de herhaling van oefenen die ons in de loop van de tijd vormt en tegenwoordig is het belangrijk om een ​​aantal van deze offline te doen. Als je veel tijd op facebook en Instagram doorbrengt (geen oordeel, want ik herken het zelf heel goed) dan is het tijd om daarnaar te kijken. Het is mijn missie om mensen te helpen hun eigen persoonlijke rituelen te eren door de ervaring van toegang tot innerlijk welzijn aangenamer, bereikbaarder en misschien vooral analoog te maken.

Na de overgang van een carrière in marketing, heb ik mij ontwikkeld tot beeldend kunstenaar. Mijn ontdekking hoe gelukkig ik word van het mijzelf creatief uiten wilde ik met iedereen delen en het anderen ook laten ervaren. Creëren is voor mij als een meditatie; een geestelijke werkzaamheid waarbij ik heel dicht bij mijzelf sta, helemaal van de wereld, in mijn eigen domein. Een nieuw doel was geboren; zoveel mogelijk mensen te ondersteunen en te stimuleren in hun creatieve proces en creatieve- en persoonlijke ontwikkeling. Ze te inspireren en de mogelijkheid te bieden hun creatieve vermogens te ontdekken en te ontwikkelen. Via mijn bedrijf Artfriends organiseer ik nu alweer 15 jaar Creatieve en edelsteen workshops in Nederland en Yoga & Creatieve vakantie weken in Frankrijk. Een combinatie van Yoga, Creativiteit, meditatie en werken met de energie van edelstenen, een gouden combinatie.  Een groot deel van de begeleiding bestaat ook over het omgaan met het onverwachte en het ontwikkelen van veerkracht. Het gaat er niet om welke kaarten je hebt gekregen maar hoe je ze uitspeelt. 

Alhoewel wij tijdens de Yoga & Creatieve vakantie Frankrijk beschikken over wifi zijn het beoefenen van yoga en het jezelf creatief uiten tijdens je Yoga & Creatieve vakantie bij uitstek de momenten om afstand te nemen van je mobiele telefoon en social media. Technologie verslaving is echt, en het is een groeiend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. In een wereld die steeds onzekerder en chaotischer wordt, kunnen rituelen ons helpen om ons in onszelf gegrond te voelen en, wanneer dit gemeenschappelijk gedaan wordt, met elkaar verbonden te zijn. Als je de voordelen wilt ervaren ga dan met ons mee met de Yoga en Creatieve vakantie Frankrijk.

yoga vakantie tip 25Besteed meer tijd aan yoga

Hoe fijn is het om op dagelijks niveau met al deze voordelen aan de slag te gaan. Een van de leukste voordelen van een yoga vakantie is dat je dagelijks met yoga bezig bent en contact hebt met inspirerende yogaleraren zowel tijdens de les als daar buiten. Zodoende kun je op individueel niveau aandacht vragen voor specifieke oefeningen, praten over yoga, helemaal opgaan in het moment. Meer tijd besteden aan yoga betekent op een bewuste manier aandacht hebben voor jezelf en je welzijn. 

yoga vakantie top 26Yoga voor Persoonlijke groei

Als kind hadden we geen problemen iets nieuws te proberen en te falen. We voelden ons nooit beschaamd of dom, we probeerden het telkens opnieuw en als het niet lukte dan probeerden we het de volgende dag gewoon opnieuw. Soms lukte het, dan weer een tijdje niet.  Tijdens het opgroeien koppelden wij het niet in staat zijn om iets te realiseren aan onze eigenwaarde.  Mislukken betekende dat we niet goed genoeg of capabel waren. Misschien heb je zelfs gedacht dat je voor altijd zo zou zijn en het onmogelijk was om te groeien of te veranderen. Een tijd lang moesten we tevreden zijn met het kijken naar plaatjes totdat we leerden hoe we ook de woorden konden lezen.  Stel je voor wat er zou gebeuren als kleine kinderen zich niet goed genoeg of capabel zouden voelen. Ze zouden nooit leren lopen, praten, lezen of schrijven.

In zekere zin is dit wat velen van ons is overkomen. Onze groei is belemmerd doordat we vrezen om te falen, we plakken permanente labels aan wie of wat we denken dat we zijn, door de mening van andere mensen belangrijker te vinden dan onze eigen mening. We maken ons meer zorgen over wat anderen denken dan wat wij zelf denken.  

De yogamat is een veilige plek voor ons om deze onjuiste overtuigingen weg te pellen. Het is een plek waar we duidelijk kunnen zien hoe onze gedachten ons weerhouden te groeien. Hoe we onszelf in de weg staan. Wanneer we onze yoga beoefenen beoefenen we niet alleen houdingen, we oefenen ook hoe we iets nieuws kunnen proberen, hoe we om kunnen gaan met tegenslagen, hoe we kunnen groeien. 

Dat is niet altijd even makkelijk. Soms maakt dit proces ons aan het huilen. Soms voelen we ons boos. Soms willen we opgeven. Geeft niets, mag best. Het betekent dat de yoga werkt. Alles wat we moeten onthouden is dat het, net als een kind, niet voor altijd zo zal zijn. Op een dag zullen de plaatjes logisch zijn, dan de letters, dan de woorden.

Op een dag zullen we ons niet eens meer herinneren hoe moeilijk het was om de woorden te leren, omdat we zo opgaan in de schoonheid van het verhaal. Het enige wat we moeten doen is actie nemen, ons best doen met een open hart en geest en erop vertrouwen dat yoga de weg zal wijzen.

yoga vakantie tip 27Gun het jezelf, je verdient het

Ik daag je uit jezelf permissie te verlenen iets nieuws te doen, te proberen, te ervaren, te experimenteren, te leren. Geef jezelf toestemming vreugde te ervaren, plezier te hebben en nog veel belangrijker, geef jezelf de toestemming om ZACHT voor jezelf te zijn (zoals je een baby zou behandelen die de eerste stapjes maakt (omdat het niet anders is).

Wanneer heb je voor het laatst iets puur en alleen voor jezelf gedaan, iets nieuws geprobeerd?

Gun jezelf een yoga & Creatieve vakantie; creëer je eigen geluk, puur en alleen omdat je het verdient.

yoga vakantie tip 28Omdat ‘egoïsme’ een make-over nodig heeft

Ooit zei een vriendin tegen mij “Is het niet interessant dat de mensen die je egoïstisch noemen degenen zijn die willen dat je iets doet zodat zij zich beter voelen?” Wij zijn sociale wezens en zijn er niet op uit een ander te benadelen, maar het wordt tijd om toe te geven en ons ervan bewust te worden dat we hoe dan ook egoïstisch zijn. Zelfs wanneer je prioriteit geeft aan de behoeften van een ander – of dit nu je baas is, geliefden, kind of vrienden – het berekende resultaat is uiteindelijk een voordeel voor jezelf. Als je dat resultaat, dat je verwacht te krijgen doordat je hun behoeften op de voorgrond plaatst, niet krijgt, dan ben je teleurgesteld en soms zelfs boos. We doen dit allemaal, tot op zekere hoogte. We leren dit echter minder te doen – een verschuiving vindt plaats op basis van individuele overvloed en onderlinge afhankelijkheid.

Yoga voelt aanvankelijk een beetje raar. Degenen die het niet doen, begrijpen niet zo goed wat we precies aan het doen zijn. Wat is dat dan de focus op een mat, terwijl je met niemand praat, naar niemand kijkt. Wat is het voordeel daarvan? Wanneer je erover nadenkt in termen van een uitgebreide definitie van egoïsme, is alles wat je batterijen van binnenuit oplaadt en je verbindt met je kracht en een gevoel van aanwezigheid, voordelig.

Wanneer je een vakantie neemt met yoga en creativiteit als de hoeksteen, dompel je jezelf onder in een ervaring die is ontworpen om je eerst met jezelf te verbinden en je te vervullen. Omdat het goed is, zelfs wordt aanbevolen, om het centrum van je eigen leven te zijn!

yoga vakantie tip 29Omdat jij kiest voor Vrijheid

Ik ben ervan overtuigd dat je door yoga kunt ervaren hoe het voelt om los te komen van de mentale touwen die ons vastbinden. We concentreren onszelf op een diepere manier en worden de getuige van wat we waarnemen in onszelf en in ons lichaam. Vervolgens creëren we diepere verbindingen in onze relaties en in onze gemeenschappen, en vervolgens onze aarde en het universum.

Wanneer we aan yoga het glorieuze avontuur van reizen en terugtrekken uit ons dagelijks leven toevoegen, vindt er een heel nieuw niveau van bevrijding plaats. Tijdens de Yoga & Creatieve vakantie Frankrijk heb je de mogelijkheid om contact te leggen met andere mensen, met de natuur, ervaar je verschillende soorten van eten en kun je vanuit vrijheid kiezen voor verschillende creatieve en bewustwordende activiteiten. Een compleet en voedend programma dat bijdraagt aan jouw perspectief en dat diepe gevoel van zo aanwezig zijn en zo leven, wat verbreedt!

 

Yoga vakantie & creativiteit, een unieke ervaring

Elke yoga vakantie is anders, bij de yoga vakantie & Creativiteit wordt je dagelijks getrakteerd op yoga lessen in combinatie met creatieve cursussen zoals schilderen, beeldhouwen, dans (contact improvisatie), astrologie, Levensketting van edelstenen maken, en ga zo maar door. Zelfs als je terugkeert naar dezelfde plek zul je een totaal andere ervaring hebben. Je zult andere mensen ontmoeten, zelf anders in het leven staan, ervaringen rijker zijn, het zal dus nooit hetzelfde zijn.  Het genieten van een yoga vakantie zal altijd resulteren in een unieke ervaring en elke yoga vakantie zal anders zijn als je doorgaat met groeien in jezelf.

En zeg nou zelf welke andere vakantie heeft 30 redenen, en ik kan er met gemak nog wel 30 noemen, die jou ten goede komen?  Bekijk onze en ga op weg naar een betere vakantie.

Caren Simon

heel fijn als je dit verhaal wilt delen met anderen die je zoveel voordelen gunt, sharing is caring

yoga en creatieve vakantie frankrijk chateau le bocage
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial