fbpx
Select Page

Easy Pose (Sukhasana) Yoga pose

Easy Pose, laat je niet misleiden door de naam. Als je gewend bent om op een stoel te zitten, kan Easy Pose of Sukhasana behoorlijk uitdagend zijn.

Easy Pose – Sukhasana (soo-KAHS-uh-nuh) – is een basis yogabeoefening die je vaak afgebeeld ziet in oude afbeeldingen van oude yogi’s in India, waarvan sommige minstens 2000 jaar oud zijn. Sukhasana wordt ook wel ‘Simple Cross-Legged Pose’ genoemd en is bedoeld om comfortabel en kalm te zijn. De naam is gevormd door twee Sanskrietwoorden: “Sukha” – dat “gemakkelijk”, “comfortabel” of “vreugde” betekent (van “su”, wat betekent “goed” en “kha”, wat “ruimte” betekent) “Asana” – betekent “pose”

Sukhasana is een veel voorkomende houding bij het beoefenen van meditatie en ademhalingsoefeningen (“pranayama” genoemd). Het wordt ook vaak gebruikt als een alternatief voor het beoefenen van de Lotus houding (Padmasana) voor diegenen wiens heupen erg stram zijn.

Sukhasana is een houding die we als kind vaak automatisch oefenden, maar doordat we overwegend zittend op een stoel doorbrengen verliezen wij na verloop van tijd het vermogen om makkelijk in deze houding te zitten. Dit is een modern probleem. Vroege yogi’s hadden niet het “gemak” van stoelen, dus hun heupen waren veel meer open. Sukhasana is vooral goed om te oefenen als je heupen erg stram zijn – zorg er wel voor dat je je torso verlengt, recht op zit en je heupen hoger liggen dan je knieeen. Als je een paar keer per dag in Sukhasana gaat zitten zul je merken hoe anders het voelt ten opzichte van zitten op een stoel. Regelmatig oefenen zal je heupen geleidelijk aan openen en je ruggengraat in de juiste uitlijning brengen.

 

Yoga Easy pose Jeske Papadopoulos Yin Yang Yoga vakantie week

Jeske Papadopoulos, yoga docente Yin Yang Yoga vakantieweek

Easy Pose (Sukhasana) Stap voor stap:

Sukhasana beoefenen in de juiste afstemming zal automatisch beginnen je geest en zintuigen te kalmeren. Houd de volgende informatie in gedachten bij het beoefenen van deze pose:

De steun

Vouw een dikke deken of twee tot een stevige steun van ongeveer zes centimeter hoog. Ga op de rand van deze steun zitten en strek je benen recht voor je lichaam uit op de vloer, ga rechtop zitten in Dandasana (Staff Pose).

Kruisen van de benen

Laat je benen natuurlijk kruisen – er is geen echte “juiste” of “verkeerde” manier om je benen te kruisen. In dit opzicht verschilt Easy Pose (Sukhasana) enigszins van andere zittende kleermakerszitposities, zoals Perfect Pose (Siddhasana) of Lotus Pose (Padmasana), die een preciezere voetplaatsing vereisen. Zolang er een comfortabele opening is tussen je voeten en het bekken en de houding “gemakkelijk” aanvoelt, is het Easy Pose.

Zorg ervoor dat je knieën niet hoger liggen dan je heupen. Het is makkelijker om op de rand van de deken(s) te zitten zodat je knieën automatisch lager komen te liggen dan je heupen.

Je kunt desgewenst bij het kruisen je benen omwisselen, waarbij je de ene of de andere kant niet begunstigt. Houd de pose voor dezelfde lengte aan elke kant vast.

de driehoek

Ontspan je voeten, zodat de buitenste randen comfortabel rusten op de vloer en de binnenste bogen zakken net onder de andere scheen. Als je naar beneden kijkt en een driehoek ziet die gevormd wordt door de drie zijden van de dijen en de gekruiste schenen, dan weet je dat je de Sukhasana goed uitvoert. Verwar deze positie niet met die van andere klassieke zittende houdingen waarbij de enkels dicht bij de zittende botten worden weggestopt. In Easy Pose, Sukhasana, moet er een comfortabele opening aanwezig zijn tussen de voeten en het bekken.

neutrale positie

Houd je bekken in een neutrale positie, balancerend op beide zittende botten. Om een ​​neutrale positie te vinden, beweeg je voorzichtig naar voren en naar achteren en schuif je je heupen heen en weer als je eenmaal in de houding bent. Als je eenmaal neutraal bent, moeten je schaambeen en staartbeen allebei dezelfde afstand van de vloer hebben en moeten beide zitbotten een gelijkmatige gewichtsverdeling hebben.

 

Positioneer handen

Leg je handen op elkaar in je schoot, palmen omhoog gericht, of leg je handen op je knieën, handpalmen naar boven of beneden gericht

Balans

Breng je gewicht in balans en verdeel het gelijkmatig over je zitbotten.

Uitlijnen en verlengen

Lijn je hoofd, nek en rug samen uit. Verleng je wervelkolom, staartbeen naar de grond, maar verzacht je nek.

Ontspan

Ontspan je voeten en dijen

Richt blik naar voren

Blik naar voren gericht met zachte ogen

Tijdsduur

Houd deze positie maximaal één minuut vast of zolang als je meditatie of pranayama-oefening duurt. Je kunt gedurende langere tijd in deze positie blijven zitten, maar als je deze pose regelmatig oefent kun je af en toe de benen omwisselen.

Yoga Vakanties Artfriends Creatieve Vakantie Frankrijk

Yoga vakantie Yoga Vrouwenpower inspiratie retraite

Yoga Vrouwen Power week

Inspiratie retraite met als thema GELUK
Yoga – Levensketting van edelstenen – intuïtief schilderen – Yin Shin Jyutsu – Feng Shui – stilteloop naar Maria – full moon party – ME-time

Yoga vakantie Yin Yang Yoga vakantieweek

Yin Yang Yoga vakantie

Yin Yoga  – Yang Yoga –  levensketting van edelstenen  – heerlijk relaxen in de parktuin – prachtige natuur – wandelen – brocante marktjes – gezelligheid – plezier

Yoga vakantie en creativiteit Yoga en creatieve vakantie Frankrijk

Yoga vakantie en Creativiteit

Yoga –  schilderen – levensketting van edelstenen  – boetseren – zilveren sieraden – beschermkristal van edelstenen – astrologie – etc….

Alle cursussen volgen voor 1 all-in prijs

De wetenschap achter Sukhasana The Easy Pose

Als je de juiste houding vasthoudt, terwijl je de Sukhasana beoefent, creëer je een ontspannen sfeer voor je geest en lichaam.

Yoga vakantie Easy pose ontspant lichaam en geest

Easy Pose ontspant lichaam en geest

Je moet ervoor zorgen dat het gewicht van je lichaam gelijkmatig wordt verdeeld

 

over je zitbotten wanneer je de positie aanneemt. Dit zorgt ervoor dat je schouders in dezelfde lijn liggen als je heupen en dat je hoofd precies in het midden van je wervelkolom zit. Het kan een hele uitdaging zijn om je benen te ontspannen terwijl je in deze pose zit. Maar als je dat onder de knie hebt, word je een pro voor deze asana. Voor dit alles moet je kern sterk zijn. Wanneer je deze asana regelmatig doet, wordt je hele bovenlichaam strakker. Wanneer dit alles de ruggengraat verlengt, zal je je aandacht naar je hart verplaatsen. Wanneer dit gebeurt, zul je je comfortabel voelen in de houding en zowel fysiek als mentaal balans bereiken.

Wanneer je lichaam stabiel is, en je ademhaling is gesynchroniseerd en uitgebreid, zul je extreme vreugde ervaren. Dan realiseer je je dat je geest, ademhaling en lichaam verenigd zijn, en je hart is bevrijd van alle lasten.

De Voordelen van Easy Pose (Sukhasana)

Dit zijn enkele geweldige voordelen van de Sukhasana.

 • Sukhasana versterkt de rug en strekt de knieën en enkels.
 • Het opent ook de heupen, de lies en de buitenste dijspieren (adductoren). Rechtop zitten met je wervelkolom in lijn vermindert ook stress en angst. Het kalmeert de geest en staat erom bekend therapeutisch te zijn voor stress.
 • Het ontspant je hersenen.
 • Je zult voelen dat alle uitputting, stress en angst je wezen verlaten.
 • Je borst- en kraagbeenderen zijn verbreed.
 • Je lichaamuitlijning is verbeterd.
 • Het beoefenen van deze asana helpt je ruggengraat te verlengen.
 • Je rug wordt sterker en stabieler.
 • Deze asana geeft je knieën en enkels een goede stretch.

Tip voor beginners

Ga met je rug tegen een muur zitten, iets dichterbij dan de lengte van een yoga-blok, en wig de uiteinden van het blok tussen de muur en je onderste schouderbladen.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

 • Rugpijn: Bij rugpijn  niet langer dan 5 minuten in deze positie blijven.
 • Artritis in de knie: Bij ernstige artritis ontstaat er te veel druk op de knieën. Deze pose vermijden of houding aanpassen
 • Kniechirurgie: Als je een knie vervangende operatie hebt ondergaan moet je je arts om advies vragen
 • Ruggenmergproblemen: Vermijden bij problemen met betrekking tot de wervelkolom of spinale disc problemen
 • Ischias: Bij ischias gerelateerd aan de heupzenuwen, Easy Pose (Sukhasana) vermijden, omdat de heupzenuw kan worden bekneld
 • Migraine / Angst: deze pose wordt beoefend met de ogen gesloten en voor langere periodes. Als je lijdt aan ernstige migraine of angstproblemen hebt kan je het moeilijk vinden om in deze pose te blijven met gesloten ogen. Het is het beste om andere eenvoudigere yogahoudingen te beheersen voor het verlichten van migraine en angstgerelateerde gezondheidsproblemen voordat je Sukhasana probeert te beoefenen.
 • Zwakke spijsvertering: Als je een zwak spijsverteringsstelsel hebt kan je het moeilijk vinden om je ogen te sluiten in Easy Pose. Doe andere yoga oefeningen om een zwakke spijsvertering te verlichten voordat je Easy Pose met gesloten ogen probeert.

Aanpassingen en variaties

Houd rekening met de betekenis van de naam terwijl je oefent: Easy Pose. Omdat het zo belangrijk is om je comfortabel te voelen in deze positie, moet je de wijzigingen aanbrengen die je nodig hebt om je stabiel, veilig en ondersteund te voelen in de pose. Hier zijn een paar suggesties:

 • Als je heupen stram en strak zijn, ga dan niet plat op de grond zitten! Ga op het randje van een deken, twee dekens, een kussen, een blok of een meditatiekussentje zitten. Door je heupen boven het niveau van je knieën te houden worden stress en ongemak in je heupen, knieën en rug aanzienlijk verminderd. Het zal je liezen zelfs nog verder openen en je ruggengraat in de juiste uitlijning brengen, wat je zal helpen om veel datgene te vinden wat het meest geschikt is voor jou

.

 • Voor degenen met extreem stramme heupen, oefen de pose zittend in een stoel. Laat een voet plat op de grond en steek de tegenovergestelde enkel over de knie van de geaarde voet. Houd de houding maximaal één minuut vast en herhaal dan aan de andere kant.
 • Voor meer ruggensteun, ga je met je rug tegen een muur zitten. Een andere variatie is om een ​​yogablok tussen de muur en je schouderbladen te plaatsen.
 • Als je als onderdeel van je meditatie een mudra beoefent, kun je je handen in de juiste positie brengen in plaats van ze op je dijen te laten rusten.

Zie ook onze volgende artikelen:

http://www.yogaencreatievevakantie.nl/yoga-vakanties-30-voordelen/

 

http://www.yogaencreatievevakantie.nl/yoga-lagere-cholesterol/

 

http://www.yogaencreatievevakantie.nl/yoga-verbetert-immuunsysteem/

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x