fbpx
Select Page

Vrijheid in zijn

Als kind heb ik een enorme vrijheid ervaren. Geboren en getogen op het prachtige eiland Aruba klom ik samen met mijn broertjes en zusje in de grote tamarinde boom die achter in de tuin stond. We bouwden er boomhutten, konden onbeperkt smullen van de rijpe tamarinden, ravotten op straat met de buurtkinderen, genoten van zon, zee en strand, de prachtige geuren en kleuren en de verkoeling van de noord-oost passaat. Het leven was een groot feest.

Dit gevoel van vrijheid werd het anker voor de rest van mijn leven. Mijn drang naar vrijheid van zijn weerspiegelt zich in mijn Yoga & Creatieve vakantie concept: feel free, be what you want to be.

logo yoga en creatieve vakantie

Op zesjarige leeftijd vertrokken wij  voor de eerste keer voor een half jaar naar Nederland, mijn vader had een sabbatical en ging met mijn moeder reizen door Europa. Wij zouden een “liefdevol” en goed onderkomen vinden bij de nonnen in Leiden en 5 jaar later op het Maria Internaat aan de Noorderwierweg 2 in Amersfoort.  Mijn lieve ouders dachten er goed aan te doen, het was goed voor onze katholieke opvoeding en het aanleren van de etiketten. De realiteit was dat we elke dag werden blootgesteld aan het regime van de nonnen, indoctrinatie, elke dag een dikke winterjas aan en kriebeltruien, slapen op een slaapzaal met wel 30 kinderen, na school  verplicht warme melk drinken met een dik vel erop, rabarber eten en elke dag was er wel een van ons vijven die onderworpen werd aan de straffen als verblijven in de kelderkast waar de vuilnisbakken stonden, afpakken van je wekelijkse badbeurt, en dat terwijl wij in Aruba 3 keer per dag douchten,  vroeg naar bed, buitengesloten worden van activiteiten en ga zo maar door.  Dat voelde als gevangenschap.

Als kind ben je overgeleverd aan de keuzes van anderen. Pas veel later begreep ik dat vrijheid je niet wordt gegeven. Vrijheid is iets dat je moet nemen, het is een bewuste keuze. Het is geen luxe, het is een noodzaak, een natuurlijk verlangen in ieder mens. Door het leven, gebeurtenissen, werk, gezin, vergeten we zelfs dat we vrijheid willen.

Als je kijkt naar een pasgeboren baby of bijvoorbeeld een hond of kat waar je een sjaal om de nek knoopt dan zullen zij deze gewoon verwijderen. Ze willen geen enkele beperking. Vrijheid willen is zowel mens als dier aangeboren.

Maar wat betekent het eigenlijk om vrij te zijn? Vrijheid is niet weglopen van situaties en omstandigheden. Soms is een situatie verstikkend of onaangenaam, en we rennen ervoor weg en denken dat dit is wat vrijheid is, maar dat is niet zo, tenslotte neem je jezelf altijd mee.  

Als je vrij bent ben je niet gefascineerd door omstandigheden, situaties en mensen om je heen. Maak het tot een prioriteit om je eigen emotionele rotzooi op te ruimen zodat je vanuit vrijheid kunt leven en zijn. Kom vrij van de jungle van je gedachten die je dwars zitten en bevrijd je van alle verstikking die je in je hoofd koestert. Vrij zijn van angst, bezorgdheid en alles wat je verstikt waardoor je je klein voelt, dat is pas echte vrijheid.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, het begint met het loslaten van hunkering en afkeer. Je hoort het mensen vaak zeggen “Laat het los”, dat is een bewuste keuze. Je kunt het accepteren of niet, ernaar kijken of niet, maar the bottom line is dat het leven een daad van loslaten is. Het begint op het moment dat je wordt geboren en de baarmoeder loslaat om deze wereld te betreden. In- en uitademen, voedsel innemen en uitscheiden, alles is een constante uitwisseling en wordt vanuit een natuurlijk proces weer losgelaten. Als kind hou je veel speelgoed vast, later als je op groeit en naarmate je ouder wordt laat je vanuit nature veel dingen los. Evenzo, laat onbedwingbare trek en afkeer los. Als je je vrij voelt van alle onbedwingbare trek en afkeer dan ervaar je vrijheid.

Mediteren

Meditatie is voedsel voor de ziel, het voedt de kern van je bestaan. Het houdt je fysiek fit, gezond en mentaal gefocust. Intellectueel brengt het je scherpte, aandacht, bewustwording en observatie. Emotioneel voel je je lichter, zachter en zuiverder en voel je je in staat om de oude rotzooi los te laten. Het creëert positieve trillingen om je heen en beïnvloedt je gedrag met anderen en het gedrag van anderen jegens jou. Er is niets beters dan meditatie om kalmte in de geest te brengen!

Als je vrijheid wilt, is het belangrijk dat je minimale wensen hebt.  Minimale wensen geven je meer vrijheid. Als er te veel wensen zijn, gaan ze maar door en door.

En wat doe je als de behoeften in je opkomen? Je kunt niet blijven verlangen. Dit is waar wijsheid een grote rol speelt. Zie het leven in een grotere context. Ontwikkel een gevoel van tevredenheid. Als je geest niet vastzit in verlangens naar respect, geld, positie, en de geest verder gaat dan deze dingen, dan kun je zeggen dat je vrij bent.

Vrijheid is een manier om mens te zijn. Accepteren wat het meest onderscheidende is aan het mens-zijn, en dat is dat wij als mensen veel tegenstrijdige impulsen, behoeften en waarden hebben. Dat maakt vrij zijn tot een interessante en waardevolle manier van mens-zijn.

En als je op het punt beland waarop je zo vervuld bent en klaar bent om alles los te laten of te accepteren dan zul je oneindige vrijheid ervaren. Je hoeft de dingen niet eens fysiek los te laten. Het is misschien praktisch niet mogelijk om alles los te laten, maar als je in ieder geval alles accepteert, zul je ontdekken dat er een enorme vrijheid is en dat er veel geluk en verbondenheid met alles zal komen. Heb vertrouwen! Een heel belangrijk ding dat we nodig hebben is het vertrouwen dat alleen het goede zal gebeuren! Er is een grote macht in het universum die dit universum gedurende miljarden jaren in stand heeft gehouden. Heb vertrouwen in die kracht. Het zal zorgen.

HOME

Creatieve meditatie ontspanningsweek

Yoga en creatieve vakantie Frankrijk

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x