fbpx
Select Page

Le Corbusier, Chapelle Notre-Dame-du-Haut, Ronchamp

Le Corbusier, Chapelle Notre-Dame-du-Haut, Ronchamp, vlak bij de Creatieve Vakantie Frankrijk

Deze schildervakantie tip wordt je aangeboden door de Creatieve vakantie Frankrijk, de creatieve vakantie waar je alle (kunst) disciplines onbeperkt kunt volgen voor één all-in prijs
Kleuren mengen

De fundamentele regel bij het mengen van kleuren is dat er drie kleuren zijn die niet kunnen worden gemaakt door het mengen van andere kleuren. Deze drie kleuren rood, blauw en geel, worden de primaire kleuren genoemd.

.
Wat gebeurt er als je primaire kleuren met elkaar mengt?

Met de primaire kleuren, blauw, rood en geel kun je in principe iedere gewenste kleur creëren. Als je twee primaire kleuren mengt creëer je, zoals dat heet, een secondaire kleur. Het mengen van blauw en rood wordt paars, rood en geel geven oranje, geel en blauw maken groen. De exacte tint van de secondaire kleur die je hebt gemengd is afhankelijk van het soort rood, blauw of geel dat je hebt gebruikt en de verhoudingen waarin je ze mengt. Als je de drie primaire kleuren met elkaar mengt krijg je een tertiaire kleur.

Hoe zit het met zwart en wit?

Zwart en wit kunnen niet gemaakt worden door het mengen van andere kleuren. Omdat ze ook niet worden gebruikt om andere kleuren te creëren worden ze uitgesloten van de kleur meng theorie. Als je wit toevoegt aan een kleur maak je die kleur lichter, tegelijkertijd moet je je realiseren dat je ook de helderheid en levendigheid van die kleur vermindert.

Door het toevoegen van wit creëer je eigenlijk een tint van die kleur, wordt een transparante kleur (zoals ultramarijn) dekkend, en krijg je een koele kleur. Dit is vooral merkbaar bij rood, dat van een warm rood verandert in een koel roze als je titanium wit gebruikt.

Door het toevoegen van zwart maak je de kleur donkerder. Sommige kunstenaars gebruiken helemaal geen zwart omdat het toevoegen van zwart niet zozeer resulteert in een donkerder tint van die kleur maar de neiging heeft om een vuile kleur te creëren. Toevoegen van een complementaire kleur resulteert in een warmer donker van een specifieke kleur. Toch kan het gebruik van zwart uitermate handig zijn als je bijvoorbeeld bepaalde groenen wilt produceren door zwart te mengen met geel.

Zijn er niet verschillende blauwen, roden en gelen te verkrijgen?

Ja, je kunt verschillende blauwe, rode en gele kleuren kopen. Om een voorbeeld te geven, de kleur blauw is verkrijgbaar als kobalt blauw, cerulean blauw (hemelsblauw), ultramarijn, monestial blauw en Pruisisch blauw. Rood omvat alizarine crimson of cadmium rood, en geel is er in cadmium geel medium, cadmium geel licht, of citroen geel. Dit zijn alle primaire kleuren, alleen in verschillende versies.

 

Welke specifieke primaire kleuren moet je nu gebruiken?

Het is niet een kwestie van de juiste of verkeerde primaire kleur gebruiken maar eerder dat iedere blauw, rood en geel verschillend is en dus verschillende resultaten oplevert als je ze gaat mengen. Iedere menging van twee primaire kleur zal iets anders produceren, soms met een heel subtiel verschil.

Aan de slag met de kleuren driehoek

Bekijk bijgaand kleurenwiel met de kleuren driehoek van primaire kleuren en probeer de secondaire en tertiaire kleuren te mengen en te schilderen. Dit zijn de eerste stapjes op een avontuur met kleur, de basis van kleuren mengen.

Schildervakantie tips kleurendriehoek

 

Creatieve vakantie Frankrijk: alle creatieve disciplines onbeperkt volgen

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk worden verschillende disciplines verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.  Stel hier je creatieve mix samen. Schilderen, Boetseren, Zingen, Tai-Chi,  Zilveren sieraden maken met Art Clay SilverSieraden maken met edelstenenBeschermkristallen met edelstenenyoga vakantiefilm makenkookworkshop vakantieacteren vrouwenpower wekenMindfulness Awareness wekenastrologie biografie, Tibetaans Boeddhistische weekyoga & schrijven de geest uit de fles, Creatieve bewustwording.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x