fbpx
Select Page

Schildervakantie tips 10 losser schilderen

Artfriends cursist vincent-versteegh-zelfportret

Deze tip wordt je aangeboden door de Creatieve vakantie Frankrijk, de creatieve vakantie waar je alle (kunst) disciplines onbeperkt kunt volgen voor één all-in prijs
Het gebeurd ontzettend vaak dat wij de vraag krijgen van cursisten hoe ze zichzelf kunnen bevrijden van hun strakke manier van schilderen. Ze dromen ervan in vrijheid en met losse toets een impressionistisch, naïef of geabstraheerd schilderij te kunnen schilderen. Je persoonlijke manier van werken is  uiteraard niet met een tik van een toverstafje te veranderen, het ligt er helemaal aan hoe de schilderkunst je is aangeleerd, hoe je zelf naar kunst kijkt en hoe je in elkaar zit, je manier van schilderen vertelt vaak veel over jezelf.  Net als bij alle dingen die je wilt bereiken is het puur het nastreven van een doel die je kunt bereiken door oefening en doorzettingsvermogen. Ik geef hieronder een aantal ideeën die je zou kunnen gebruiken om je controle wat los te laten en je velbegeerde losse schilderstijl te ontwikkelen. Het is leuk om deze ideetjes uit te proberen, wijs ze niet direct af, maar probeer ze uit, je zou jezelf nog weleens kunnen verrassen.Schilderen op muziek

Door te schilderen op muziek laat je je ideeën inspireren door de muziek. Hierdoor kom je vanzelf in een andere stemming en sfeer die ervoor zorgt dat je wat  losser kunt bewegen. Laat je leiden en prikkelen door de sfeer, de toon en het ritme van de muziek.

Gebruik onrealistisch kleuren:

Het is een grote uitdaging om kleuren te gebruiken die de sfeer en emotie weergeven en totaal buiten de realiteit vallen in plaats van accurate, realistische kleuren. Zo zou je een zelfportret kunnen schilderen in je favoriete kleuren in plaats van in huid tinten. Het resultaat zal waarschijnlijk veel emotioneler en zeker dramatisch zijn.

 

Schilder met je “verkeerde” handSchilders die ooit hun schildershand zodanig hebben bezeerd dat ze die niet konden gebruiken om te schilderen hebben waarschijnlijk al eens ervaren wat voor effect het geeft als met je “verkeerde” hand schildert. Uiteraard hoef je je hand niet bezeerd te hebben om dit uit te proberen. In het begin zal het wat ongemakkelijk aanvoelen omdat je de controle en coördinatie verliest om nauwkeurig te schilderen en in je automatische schilderflow te komen waarin je hersenen zeggen: “Ik weet hoe een peer eruit ziet” en ervoor zorgt dat je de ideale peer schildert. Schilderen met je “verkeerde” hand geeft een vrijere weergave van een peer.

Laat bepaalde details weg

Om de echte essentie van een object weer te geven heb je veel minder details nodig dan je zou denken. Onze hersenen zijn zeer bedreven in het invullen van ontbrekende gegevens, om deze reden is het ook niet nodig om ieder detail over te nemen. Als je je object lang en aandachtig bekijkt en onderzoekt welke basiselementen je  daadwerkelijk nodig hebt om de essentie van je object weer te geven, dan zou je alleen deze basiselementen kunnen opbrengen. Je kunt later altijd nog beslissen of je meer detail wilt toevoegen. Je zult versteld staan hoe weinig je nodig hebt om de essentie vast te leggen.

Gebruik een grote borstel

Schilderen met een grote borstel maakt het moeilijk details weer te geven. Werken met een grote borstels moedigt je tevens aan om je hele arm te gebruiken en brede, lange schilder streken te maken. Gebruik hierbij een platte borstel, geen ronde, je wilt voornamelijk de breedte van je schilder streken beïnvloeden en doen toenemen.

Creatieve vakantie Frankrijk:alle creatieve disciplines onbeperkt volgen

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk worden verschillende disciplines verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.  Stel hier je creatieve mix samen. Schilderen, Boetseren, Zingen, Tai-Chi,  Zilveren sieraden maken met Art Clay SilverSieraden maken met edelstenenBeschermkristallen met edelstenenyoga vakantiefilm makenkookworkshop vakantieacteren vrouwenpower wekenMindfulness Awareness weken, astrologie biografie, Tibetaans Boeddhistische week

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x