fbpx
Select Page

Wat maakt een goede schilderdocent

In de zeven jaar dat de schildervakantie van creatieve vakantie Frankrijk wordt verzorgd hebben we telkens weer met veel zorg onze schilderdocenten geselecteerd. Wat ik in dit stuk schrijf, gericht op de schilderdocenten, geldt in principe voor alle kunstdocenten van de creatieve vakantie Frankrijk.

Wat maakt een goede schilderdocent?

Het antwoord op deze vraag kan worden opgesplitst in twee delen…… de leraar en de kunstenaar.
.
1. De schilderdocent moet, in het ideale geval, een gekwalificeerde en ervaren kunstdocent zijn.

Lesgeven is een kunst op zich. Een subtiele kunst die je niet zo snel onder de knie krijgt. Het is geen logisch gevolg dat, omdat je het werk van een kunstenaar goed vindt, hij of zij ook een goede schilderdocent is. Goede schilderlessen zijn afhankelijk van de didactische vaardigheden van de schilderdocent. Er is ook organisatietalent en een goede timing nodig om ervoor te zorgen dat deelnemers niet ronddobberen, zich afvragend ‘wat moet ik nu doen?’

schilderdocent schildervakantie schilderweek creatieve vakantie Frankrijk
Maar het gaat niet alleen om het aanleren van vaardigheden. Er is ook een reeks van karaktertrekken die belangrijk zijn:

  •   Veel enthousiasme, toewijding, geduld en humor.
    Bovenal, is het verlangen van de deelnemers om te leren, terwijl zij genieten van het proces, belangrijk. “Schilderen is niet makkelijk … lachen en plezier helpt.
  • Gevoelig zijn voor de individuele aspiraties en leerbehoeften van een cursist, met andere woorden, hij/zij legt niet een bepaalde schilderstijl op.
  • Goede luistervaardigheid.
  • Oprecht geïnteresseerd zijn in de leerbehoeften van de deelnemers zonder vooroordelen of het verlangen om te pronken. Egotrippen is uit den bozen.
  • Tot je dienst zijn, toegewijd
  • Nooit oordelen op een pijnlijke manier. We leren door fouten te maken en ze op te sporen. Kritiek dient de ontwikkeling te helpen door het opsporen van zwakke plekken en niet het vertrouwen te ondermijnen.
  • Diep respect hebben voor creativiteit
  • Een goede docent voedt die magische vonk in je. We leren het beste door te doen, ondersteund door reflectie achteraf. Een goede leeromgeving moedigt aan om te experimenteren.

 

schilderdocent schildervakantie schilderweek creatieve vakantie frankrijk

2. De schilderdocent is ook een praktiserend kunstenaar. Het werk moet je ook inspireren.

Als je ooit de kans krijgt om in de aanwezigheid van een kunstenaar, wiens werk je bewondert, te kunnen kijken hoe een kunstwerk zich ontvouwt, dan zul je dit ervaren als een blijvende inspiratie. In sommige opzichten, is het zien ontwikkelen van een kunstwerk, in het atelier van de kunstenaar, veel natuurlijker dan diezelfde kunstwerken geëxposeerd te zien in een galerie. Op de een of andere manier voel je je meer betrokken.

Een schilderij zegt meer dan duizend woorden en kijken hoe een schilderij wordt geschilderd zegt nog veel meer. De beste leraren laten zien in plaats van je te vertellen hoe je iets moet doen.

Talking the talk is far less important than walking the walk. – Charles Sovek

Een goede leraar legt niet veel uit – hij/zij nodigt je uit om naast hem te staan en te kijken. Raymond Inmon

Er is een Chinees gezegde dat luidt:
Ik hoor en ik vergeet
Ik zie en ik herinner me
Ik doe en ik begrijp

Dus, een goede schilderdocent instrueert je stap-voor-stap in de technieken van de schilderkunst, op een gemakkelijk te volgen en praktische manier. Ik heb ontdekt dat mensen die iets echt beheersen de handigheid hebben om ingewikkelde dingen simpel te doen lijken. Duidelijkheid is een deugd.

Een schilderdocent moet als het ware ruiken naar terpentijn. Schilderen is vooral een activiteit, geen theorie. De demonstraties zullen natuurlijker zijn, omdat de kunstschilder beschikt over zwaarbevochten praktische kennis. Een getrainde hand en getraind oog. De begeleiding is relevanter omdat hij/zij er ook is geweest.

Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet.
Leren tekenen, schilderen is echt een kwestie van leren zien – te kunnen kijken – en dat betekent heel wat meer dan alleen maar kijken met de ogen. – Kimon Nicolaides, de natuurlijke manier om te tekenen

Schildervakantie / Schilderweek Creatieve vakantie Frankrijk

Een schildercursus, schildervakantie in het kleurrijke paradijs van de Haute- Marne tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk. Buiten schilderen is heerlijk ontspannen in deze prachtige natuur. Bij voorkeur schilderen we buiten en trekken we erop uit, de natuur in. Je kunt ervoor kiezen de hele schildercursus te volgen of aan enkele schilder workshops deel te nemen in combinatie met andere creatieve workshops.

Creatieve vakantie Frankrijk

Combineer alle geboden creatieve disciplines voor een all-in prijs

Ga dit jaar met ons mee naar de creatieve vakantie Frankrijk in een prachtig Chateau in Frankrijk op nog geen 560 km. van Utrecht en combineer de geboden kunst disciplines (schilderen, boetseren, zilveren sieraden maken,  edelsteen sieraden maken, astrologie, yoga, zingen, acteren, musical en tai chi, voor 1 all-in prijs.

Tijdens de creatieve vakantie Frankrijk bieden wij wekelijks de beeldhouwvorm boetseren die je in combinaties met alle verzorgde kunstdisciplines onbeperkt kunt volgen voor 1 all in prijs.

Ons team

We zijn hier om je creatieve vakantie tot een onvergetelijke en vreugdevolle ervaring te maken. Ons team van gekwalificeerde en gepassioneerde leraren geven de lessen vanuit hun hart.

schildervakantie schilderweek creatieve vakantie Frankrijk

Creatieve vakantie Frankrijk: alle creatieve disciplines onbeperkt volgen

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk worden verschillende disciplines verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.  Stel hier je creatieve mix samen. Schilderen, Boetseren, Zingen, Tai-Chi,  Zilveren sieraden maken met Art Clay SilverSieraden maken met edelstenenBeschermkristallen met edelstenenyoga vakantiemusicalkookworkshop vakantieacteren

Thema programma’s

tango vakantieschilderweek 2-in-1

Retraite Programma’s

http://www.inretraite.nl

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x