fbpx
Select Page

Sacraal portret voor iedere deelnemer aan de Tibetaans Boeddhistische week Frankrijk door Tashi Norbu
Chateau Noncourt (560 km. van Utrecht)

Voor info en data van de Tibetaans Boeddhistische week Frankrijk klik hier

Tibetaans Boeddhistische week Frankrijk Tashi Norbu

Tashi Norbu – Royal portraits of the Kingdom of Bhutan – 60/70 acryl op zelf geprepareerd doek

Sacraal portret, een weergave van jouw Boeddha natuur

Interview met Tashi Norbu over de Tibetaans Boeddhistische week in Frankrijk en in het bijzonder over de sacrale portretten die hij van iedere deelnemer aan deze retraite zal maken.

Tashi, ik heb begrepen dat de Tibetaans Boeddhistische weken in Frankrijk de afsluiting vormen van Tibet Art Tour ?

Tashi: “Dat klopt in het voorjaar zullen wij met een team van Tibetaanse kunstenaars en monniken door Nederland trekken en op diverse festivals, beurzen en exposities Tibetaans Boeddhistische ceremonies en rituelen uitvoeren.

“De Tibetaans Boeddhistische week in Chateau Noncourt in Frankrijk vormt de afsluiting van het voorjaar en heeft als thema ART OF HAPPINESS. Het is een combinatie van bewustzijn, spiritualiteit en creativiteit. Alle activiteiten zullen erop gericht zijn een mooi en gelukkig mens te worden door middel van meditaties, zandmandala van compassie, Tibetaans Boeddhistische rituelen en ceremonies, Tibetaans Boeddhistische creatieve workshops, film en documentaire vertoningen. Ik biedt de deelnemers aan de Tibetaans Boeddhistische week de mogelijkheid om een sacraal portret van zichzelf te laten schilderen tegen een sterk gereduceerde prijs”.

Wat is precies een sacraal portret?

Tashi: “Ik ben getraind als Thangka schilder, een medium waardoor de hoogste idealen van het boeddhisme naar buiten geroepen worden en tot leven worden gebracht. Bij het Thangka schilderen schilderen we de goden (godinnen) in de puurste staat. Op een dieper niveau zijn thangka’s de visuele expressie van de volledig ontwaakte staat van verlichting, het ultieme doel van het Boeddhistische spirituele pad. Vanuit die optiek wil ik ieder individu in zijn meditatieve staat schilderen, in de overtuiging dat iedereen een sacrale natuur bezit, dat de basis vormt om een Boeddha te worden.”

Hoe kan je een Boeddha worden?

Tashi: “De Boeddha natuur, ook wel natuurlijke staat van de geest genoemd, kan je in je zelf herkennen. Het is een staat van zijn waarin je hart gevuld is met compassie en mededogen, je kan een rust ervaren en kinderlijke onbevangenheid met weinig oordeel. Simpel gezegd, de mooiste kant in jezelf. Vaak genoeg vergeten wij dat we over deze kwaliteit beschikken, daarvoor zijn (onder andere ) Boeddha beelden gemaakt om ons te helpen herinneren aan deze bijzondere kwaliteit.”

Je biedt de deelnemers aan de Tibetaans Boeddhistische week de mogelijkheid om een sacraal portret van zichzelf te laten schilderen, kun je vertellen hoe je te werk gaat?

Tashi: “Ik vind het een eer dat ik mijn talenten kan inzetten en een bijdragen mag leveren aan de artistieke en spirituele ontwikkeling van de deelnemers aan deze retraite. Als ik een sacraal portret maak dan ga ik uit van jouw natuurlijke staat van zijn (jouw Boeddha natuur), zoals ik die zie en maak een portret waarbij je op je aller mooist bent, en dan spreken we niet alleen in de ijdele zin van het woord mooi, maar het zal een persoonlijk portret worden dat jou zal herinneren aan de potentie en kracht die jij van binnen bezit, om zo het beste uit jezelf te halen en je te motiveren compassievol om te kunnen gaan met de mensen om je heen.”

Zitten er extra kosten verbonden aan het maken van het sacrale portret?

Tashi: De deelnemers betalen een sterk gereduceerde prijs van 250 euro in plaats van 980 euro, dat normaal gesproken wordt betaald. Tijdens de Tibetaans Boeddhistische weken stel ik mijn talenten beschikbaar voor de deelnemers en hoop hen zo te helpen op hun spirituele pad in het Boeddhisme.

Welke boodschap geef je de deelnemers mee?

Tashi: “Traditioneel functioneert een thangka als focus en ondersteuning voor het beoefenen van Boeddhisme, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij meditatie. Ik hoop en bid dat dit portret als ondersteuning zal dienen om hen eraan te herinneren zich te manifesteren in hun puurste vorm, zoals Boeddha, volledig verlicht en ontwaakt, om zodoende het jaar  tot een succesvol jaar te maken en hoop dat het ze voor de rest van hun leven zal inspireren in het hebben van vertrouwen in het pad dat Boeddha heeft uitgestippeld”.

Klik hier voor meer informatie over de Tibetaans Boeddhistische weken

retraite Boeddhistische retraite Tashi Norbu Dalai Lama

Tashi Norbu – Dalai Lama – Vaste collectie Wereld Museum Rotterdam

Tashi Norbu Tibetaans Boeddhistische week FrankrijkTashi Norbu

Tashi Norbu werd geboren in Bhutan nadat zijn ouders vluchtten uit Tibet.

Tashi groeide op in de kloosters van de Dalai Lama in Dharamsala, India. Hier werd zijn schildertalent ontdekt en kreeg hij een opleiding in de traditionele Tibetaanse kunst van de beste leraren zoals de gewaardeerde Sangey Yeshi. Hij werkte enkele jaren voor de Office van de Dalai Lama als thangkaschilder.

In 2000 verhuisde hij naar België waar hij zich bekwaamde in de Westerse beeldende Kunst met zijn studie aan Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten.

.
.
.
Inmiddels woont hij alweer enkele jaren in Nederland waar hij hoopt met zijn werk de Tibetaanse cultuur door te laten doordringen in de hele wereld.

Hij initieerde Tibet House Holland dat als basis geldt voor het verspreiden van kennis over de Tibetaanse kunst en cultuur middels workshops en tentoonstellingen.

Tashi Norbu: www.tashinorbu.be

Tibet House Holland: www.tibethouse.nl

 

 

8-1-2013 door Caren Simon

Onze programma’s

Naast de retraite weken verzorgen wij in de zomer Creatieve Vakantie Frankrijk weken waarbij wekelijks verschillende disciplines worden verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.  Stel hier je creatieve mix samen. Schilderen, Boetseren, Zingen, Tai-Chi,  Zilveren sieraden maken met Art Clay SilverSieraden maken met edelstenenBeschermkristallen met edelstenenyoga vakantiefilm makenkookworkshop vakantieacteren vrouwenpower wekenMindfulness Awareness weken, Tibetaans Boeddhistische weken

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x