fbpx
Select Page

 

Ter voorbereiding op de Vrouwen Power Week en in mijn zoektocht naar wat vrouwen nu echt bezig houdt, wat onze positie is in de maatschappij, welke thema’s er leven, in hoeverre de media van invloed is op ons Geluk en wat wij zelf kunnen ondernemen om in onze kracht te gaan staan en ons eigen geluk te pakken, stuitte ik op het artikel van Olivia La Roche waarin zij beschrijft dat de druk of de wens om mooi te zijn een zwaar gewicht is om te dragen en dat schoonheid en het onvermijdelijke vervagen van schoonheid als een sluipend gevaar op de loer ligt rond de vooruitgang van vrouwen. Dit alles staat in schril contrast met de tijd waarin Vrouwen kennis hadden van geneeskracht of giftigheid van gewassen; zij waren genezers, de sjamanen van de stam en onderhielden het contact met de voorouders. De schepping en het leven werd, vanwege het vrouwelijk vermogen tot voortplanting, als vrouwelijk ervaren en in de vorm van godinnen, de berg, het meer en de boom vereerd.

Dat was in de tijd van de matriarchaten of moederculturen, egalitaire samenlevingen, gebaseerd op consensus, waarin het vrouwelijke centraal stond zonder daarbij de balans met het mannelijke te verstoren. Een samenleving waarin de stammoeder en de vrouwen een gerespecteerde en centrale positie vervullen en leiding geven zonder te overheersen.

Welke rolmodellen hebben wij in onze cultuur tot onze beschikking? Hoe kunnen wij een krachtig, prachtig rolmodel zijn voor onze jonge vrouwen zodat zij een positieve verbinding krijgen met het verouderingsproces?

En, sierlijk verouderen of niet, we worden onvermijdelijk ouder. Belangrijk is om te ontdekken wat de essentie is van wie we zijn,  het altijd belichamen en voelen, denken en handelen naar wat we zijn.

Ik wens je veel leeslezier bij het lezen van het artikel “De pijn en schoonheid van het ouder worden en gracieus verouderen”. ~ Caren Simon

vrouwen power week

Het bijzondere dat schuilt achter een gezicht is dat dat gezicht verbetert met de tijd.
Lijnen tonen onderscheid en karakter:
ze laten zien dat men heeft geleefd, dat men ontwikkeld is, iets weet.
~ Karen de Crow

_______________________________________

Als je nadenkt over het ouder worden op een basale manier, ontdaan van zijn sociale veronderstellingen, wat is het dan precies waar de opeenstapeling van jaren en ervaringen zovelen kwelt? Bij elke tik van de klok en het omslaan van een kalenderpagina kunnen de meeste mensen een aantal voordelen koppelen aan het verstrijken van de tijd. Tenslotte hebben uitspraken als je leeft, je leert en de tijd heelt alle wonden, zichzelf niet voor niets geworteld in onze volkstaal.

Toen het Pew Research Center aan een groep Amerikaanse senioren vroeg hoe zij dachten over de toekomstige uitvindingen, had slechts 3% van de ondervraagden interesse in reizen in de tijd of de omkering van het ouder worden. Zij gaven aan fundamenteel gelukkig te zijn zoals ze waren. En toch worden we voortdurend gebombardeerd met anti-aging producten en worden we verleid met jeugd herstellende plastische chirurgie.

Als moderne vrouw genieten we nu van ongekende vrijheden; we stemmen, hebben toegang tot het hoger onderwijs, bekleden posities met macht (zij het minder dan mannen) en gedragen ons seksueel zoals we dat nodig achten. Desalniettemin lift schoonheid en het onvermijdelijke vervagen van schoonheid als een sluipend gevaar op de loer rond de vooruitgang van vrouwen.

Of we ons er bewust van zijn of niet, de druk of de wens om mooi te zijn is een zwaar gewicht om te dragen. Naomi Wolf, auteur van The Beauty Myth, geeft aan “Hoe meer juridische en materiële belemmeringen vrouwen hebben doorbroken, des te strikter, zwaarder en wreeder zijn de beelden van vrouwelijke schoonheid waar we ons aan zouden moeten meten.” In haar boek schetst Wolf hoe  de cosmetica-industrie en hun overdonderende anti verouderingsstrategie kan worden gezien als een kapitalistisch verzet tegen feminisme.

Hoewel uitspraken als deze makkelijk opzij worden geschoven en als overdreven of onrechtvaardig worden afgedaan, is het moeilijk te ontkennen dat de beelden van vrouwelijke schoonheid, met hun onmogelijke beloften van jeugd en fysieke perfectie, de basis zijn van alles wat we kopen. Ze worden gebruikt om alles te verkopen van melk, wasmiddelen tot frieten tot eau de toilette voor heren. Of het nu een bewuste inspanning is of niet deze advertenties kunnen een wapen vormen tegen de vooruitgang van vrouwen.

De last van eeuwige schoonheid bestaat in onze dagelijkse interacties met de maatschappij en onze eigen interne processen. Het begint al bij het moment dat we wakker worden en in de spiegel kijken, het moment dat we besluiten dat we niet goed genoeg zijn om na te denken over de dingen die we zouden willen veranderen. 

Vrouwen Power week linda-rodin-mannequin-senior-de-65-ans-pose-700x929

Linda Rodin, mannequin, 65 jaar

De last van schoonheid zit in de zijdelingse blik naar vrouwen in de bus en onze gedachten van vergelijking of concurrentie.  zit in de angst dat naarmate we ouder worden we de kracht die ons is toegewezen zullen verliezen, niet op basis van verdienste, maar op basis van de waarde van onze jeugd. De angst voor en de bestrijding van het natuurlijke proces van ouder worden is niet iets dat mens eigen is. Tuurlijk, als vrouwen ouder worden verliezen we onze vruchtbaarheid, maar in een samenleving die vrouwen zogenaamd waardeert als integrale leden, zou ouder worden niet zo’n groot probleem moeten zijn.

 

Het zit in de angst dat naarmate we ouder worden we de kracht die ons is toegewezen zullen verliezen, niet op basis van verdienste, maar op basis van de waarde van onze jeugd. De angst voor en de bestrijding van het natuurlijke proces van ouder worden is niet iets dat mens eigen is. Tuurlijk, als vrouwen ouder worden verliezen we onze vruchtbaarheid, maar in een samenleving die vrouwen zogenaamd waardeert als integrale leden, zou ouder worden niet zo’n groot probleem moeten zijn.Vrouwen Power week Geavanceerde schoonheid

Het idee dat vrouwen minder “mooi” worden naarmate ze ouder worden bestaat simpelweg omdat vrouwen sterker worden met de tijd en onze cultuur macht nog niet aantrekkelijk vindt in een vrouw.

_______________________________________

Heeft de levenservaring van een vrouw waarde als onze cultuur haar vertelt zich te schamen als dat te zien is in haar gezicht? Wat is er zo geweldig aan het er jong uitzien? Met het ouder worden verliezen we onze jeugdige naïviteit, worden we slimmer, krijgen meer zelfvertrouwen en zijn we veel beter in het voor onszelf opkomen. Natuurlijk, dit is enorm positief voor ons, maar in mindere mate voor degenen die profiteren van de onzekerheden van vrouwen. Huidige schoonheidsnormen zijn gebaseerd op de pijlers van de jeugd – een baby glad huidje, lange wimpers, smalle heupen, slankheid – allemaal natuurlijke kenmerken van pre-puberale meisjes. Vrouwen worden in wezen aangemoedigd om ernaar te streven om te lijken op kinderen, een verschijning die nauw verbonden is met hulpeloosheid, gehoorzaamheid en maakbaarheid. Kinderen zijn naïef en controleerbaar. Misschien is het om deze reden dat het zo moeilijk kan zijn voor vrouwen om serieus genomen te worden in de politiek en als bedrijfsleiders. Zou het kunnen zijn dat zolang als wij doorgaan met het streven naar de jeugd we zullen worden betutteld en behandeld alsof we net zo onervaren en gedwee zijn?

Volgens Naomi Wolf “Als we een zestig-jarige vrouw, die er ook uitziet als 60, het nieuws zouden zien lezen (op tv), zou een diepe kloof ontstaan in de schoonheidsmythe”. In principe is het belangrijk voor onze ontwikkeling als sociale wezens, om ons in alle fasen van ons leven te kunnen identificeren met een aangewezen rol in de samenleving – dat wij ons opgenomen voelen in het leefklimaat. Het schokkende gebrek aan gezichten van oudere vrouwen in de mainstream media en reclame maakt deel uit van een vicieuze cirkel, hoe minder we de waardering zien van vrouwelijke ouderen, des te minder vrouwen zullen zich gesterkt voelen deze rol te vervullen. Als jonge vrouwen geen positieve verbinding hebben met het verouderingsproces, zal het natuurlijk angstaanjagend zijn. Oudere vrouwen wordt geleerd om zich bedreigd te voelen door jongere vrouwen en jongere vrouwen worden op hun beurt geleerd om oudere vrouwen te vrezen. Het is geen vergissing dat wij tegen elkaar worden opgezet en cross-generatie relaties moeten vormen om alle demografieen te humaniseren. De beste aging tip die wij kunnen geven is om om te gaan met oudere women.

 

Vrouwen Power week geavanceerde schoonheid

Wat hier noodzakelijk is is niet het weggooien van je make-up tas, maar het vinden van een manier om normatieve schoonheidsidealen die vrouwen in de eerste plaats devalueren als mens, te verbannen.
_______________________________________

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruiken van make-up of houden van mode of huidverzorging of haarverf volkomen normaal is! Het is goed om er op je best uit te willen zien en je gezond te voelen als je ouder wordt, wat niet goed is is als je het gevoel hebt dat je je uiterlijk moet veranderen om er jeugdiger uit te zien puur en alleen om geaccepteerd te worden in de samenleving of je nu make up op wilt doen of niet. Met andere woorden, doe alleen wat goed voelt voor jou.

“Het echte probleem heeft niets te maken met de vraag of vrouwen make-up dragen of niet, in gewicht toenemen of verliezen, een operatie ondergaan of het schuwen, ons opdoffen of eenvoudig gekleed gaan, onze kleding en gezichten en lichamen veranderen in ware kunstwerken of enige versiering of sieraad totaal negeren. Het echte probleem is ons gebrek aan keuze. “~ Naomi WOLF

In de media worden mannen vaak afgeschilderd als het rijpen van een goede fles wijn, terwijl vrouwen worden vergeleken met verlopen melk verbannen naar de achterkant van de spreekwoordelijke koelkast. In de meeste gevallen is het sierlijk verouderen voor vrouwen synoniem aan, “je kunt nu stoppen met te proberen” , “je kunt niemand voor de gek houden” . De actrices die de meeste lof krijgen voor het “sierlijk verouderen” zijn diegenen die er oud uit zien, maar niet te oud, mooi, maar niet op een manier dat het voor de hand ligt dat ze botox of plastische chirurgie hebben gebruikt. Met andere woorden, zij worden natuurlijk en jeugdig ouder.

Vrouwen Power week geavanceerde schoonheid

Grijs haar, lachrimpels, en wijsheid zijn mooie accessoires. Laten de oxymoron van het jeugdig ouder worden ontmantelen. We moeten beginnen met het onderwijzen van jonge vrouwen om een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, los van hun uiterlijk en hen aanmoedigen om deze ontwikkeling met de tijd te verdiepen.

_______________________________________

Als een ouder wordende vrouw volkomen in beslag wordt genomen door vergeefse pogingen tijdloos te blijven, is ze niet alleen haar hard verdiende inkomen aan het verkwisten om de status quo te handhaven, maar baseert ze haar identiteit en innerlijke waarde op haar uiterlijk en blijft daarmee afhankelijk van externe goedkeuring voor haar gevoel van eigenwaarde.

Een vrouw die erop gericht is de tand des tijds af te weren is psychologisch misschien niet in staat om te vechten voor gelijkheid (of wat dan ook) . “Tenslotte schrijft de schoonheidsmythe eigenlijk altijd gedrag en niet uiterlijk voor”. ~ Naomi Wolf

Als je erin geïnteresseerd bent om de onderbuik van de schoonheidsindustrie kritisch te onderzoeken dan raden wij het lezen van het boek The Beauty Myth aan. En nee, het zal je plezier van het gebruiken van make-up en haarproducten niet bederven. Het zal alleen maar een bewustere consument van je maken. Wolf onthult de collectieve gevolgen van de schoonheidsmythe met krachtige statistieken en lyrisch proza,. door de sluier ,die ervoor zorgt dat wij ons neurotisch en geïsoleerd voelen op te tillen en nieuw licht te werpen op de kracht van collectieve vrouwelijkheid. Veel leesplezier

Olivia La Roche

Originele engelse versie: http://lonewolfmag.com/beauty-growing-old-aging-gracefully/. 

Yoga Vrouwen Power week

Inspiratie retraite met als thema GELUK
een weekje ME-TIME

Heerlijk ontspannen, dichter bij jezelf komen, opladen en meer leven vanuit je hart? Ga dan mee met de Vrouwen Power Week naar Frankrijk.

Yoga, meditatie, zingen, stembevrijding, levensketting van edelstenen,
feng shui, massage, portretfoto van je mooie zelf, full moon party

Yoga Vrouwen Power week

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x