fbpx
Select Page

Creativiteit maakt de wereld beter, mooier, vriendelijker

Creativiteit maakt de wereld een betere, mooiere en vriendelijkere plek. Als je creatief denkt, open je je hart en geest en verhoud je je tot mensen als mensen. Creativiteit is een ongelooflijk menselijk iets. Als we te vast komen te zitten in ons hoofd, handelen we op een manier die schadelijk kan zijn. We moeten dat hoofd en hart in balans brengen, en creativiteit is de link tussen de twee.

Creatief zijn geeft ons de kans om nieuwe ideeën uit te proberen, nieuwe manieren van denken en probleemoplossing uit te proberen. Creatieve activiteiten helpen ons onze eigen uniciteit en diversiteit te erkennen en te vieren. Creativiteit stimuleert zelfexpressie, een manier om iets te creëren vanuit persoonlijke gevoelens en ervaringen.

Toen mijn dochter kleiner was hoorde ik ouders betreuren dat zijn/haar kind niet creatief zou zijn, of merkte ik dat een  ouder heimelijke blikken door de klas wierp om te zien hoe de kunstwerken van hun kind zich verhielden tot die van de andere kindjes.

Nu ik bezig ben met het overdragen van informatie over het ontwikkelen van creativiteit snap ik dat. Als volwassenen hebben we de neiging om het concept van creativiteit te beperken tot wat we zien als de ‘kwaliteit’ van het eindresultaat”. We hebben de neiging om precies het tegenovergestelde te doen van creatief zijn – we knippen zijn vleugels en bepalen vaak wat het moet zijn .

Maar niet het eindresultaat is belangrijk, maar het proces van creatieve zelfexpressie dat telt. We leren, ontwikkelen vaardigheden en hebben plezier als we creatief bezig zijn of het nu schilderen, boetseren, muziek maken is. Creatieve expressie helpt ons onze gevoelens en gedachten te verwoorden.

En……….inspiratie is bijna overal te vinden, of het nu in de natuur is, in mensen, zelfs in een levensgebeurtenis. Het grappige is dat inspiratie op elk moment kan toeslaan, zelfs midden in de nacht. Iets kan je inspireren op het moment dat je het het minst verwacht, en dat ‘creatieve’ moment aanwakkeren waarvan je weet dat je het in je hoofd moet gooien en erachter moet komen hoe je het kunt vastleggen. Eenmaal geïnspireerd begin je met het uitbroeien van je idee en besluit je hoe verder te gaan, het is tijd om te beslissen welke gereedschappen nodig zijn om dit te realiseren. Dit omvat niet alleen een canvas of olie- of acrylverf, de juiste penselen, houtskool en een rustgevende ruimte , maar het organiseren van je ruimte en benodigdheden. Georganiseerd en voorbereid worden is de sleutel tot creativiteit!

Feit  is dat het creatieve proces voor iedereen anders is, wat elke artiest uniek maakt op zijn of haar eigen manier. Geen twee mensen denken hetzelfde, of zien hun creaties op dezelfde manier. Wees trots op je creatie  en geniet vooral van het plezier en het proces.

Bij de yoga en creatieve vakantie combineren we creativiteit met fysieke ontwikkeling en dat blijkt een gouden combinatie.

HOME

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x