fbpx
Select Page

Creativiteit is een Geschenk

Daag jezelf uit, accepteer het gevecht, overwin weerstand en creëer jouw meesterwerk

Vanmorgen liet ik het afgelopen jaar de revue passeren en ik werd mij er bewust van dat ik de de uitspraak “Creativiteit is een geschenk” de afgelopen jaren vaak heb uitgesproken. En creativiteit is geen geschenk voor een select aantal, maar een continu proces van groei en zelfrealisatie dat beschikbaar is voor iedereen die bereid is zich in te spannen om de vonk na te streven. Of dat nu is bij het ontwikkelen van zangtechnieken, schrijven, schilderen, dansen, beeldhouwen, werken met kralen etc. het maakt niet uit, zolang als je er maar plezier aan beleeft en er gelukkig van wordt. De ontdekking van mijn geschenk, het geluk en de blijdschap die het mij bezorgt en het besef dat iedereen zo’n geschenk bij zich draagt was voor mij de reden om activiteiten als de Creatieve vakantie Frankrijk te verzorgen, een proeftuin van diverse creatieve workshops die het mogelijk maakt op onderzoek te gaan en te ontdekken waar jij gelukkig van wordt, waar jij je inspiratie vindt, waarvoor jij bent ontworpen. Het is mijn missie om een ieder te ondersteunen bij deze zoektocht en de mogelijkheden te bieden om dat te bereiken.

De bestsellerschrijver Steven Pressfield benoemt in zijn boek The War of Art, de vijand die iedereen tegenkomt. Hij legt de nadruk op de vastberadenheid die nodig is om de obstakels van ambitie te overwinnen en praat eindeloos over onze grote vijand genaamd weerstand.

Weerstand is de kracht die ons ertoe aanzet om uit te stellen, de keuken schoon te maken, e-mails te beantwoorden, koffie te zetten of potloden te slijpen: alles behalve ons (kunst)werk. Ik heb ontdekt en ben ervan overtuigd dat daar waar je weerstand voelt altijd groei schuilt.

Dit inzicht bemoeilijkte de samenwerking die ik ooit had met een schilderdocent die zulke grote bijdragen leverde aan de schilderijen van de schildercursisten dat het gerechtvaardigd was dat hij zijn eigen handtekening onder de schilderijen van zijn cursisten plaatste in plaats van de cursist. In mijn perceptie bood hij een te makkelijke oplossing, loste hij de problemen van de cursisten op en onthield hij hen de strijd die zij met zichzelf moesten aangaan en de weerstand die ze het hoofd moesten bieden om groei te realiseren.

We zijn niet allemaal een Robert Henri, die een geïnspireerde leraar was met een buitengewone gave voor verbale communicatie met de persoonlijkheid en profetisch vuur die leerlingen in afgoden transformeerden. Het gaat om de intentie, welk cadeau wil je je cursisten geven.

Het kan je kunstwerk drastisch veranderen

Als je een vaste visie hebt voor je kunstwerk in uitvoering, en je docent brengt wijzigingen aan is het belangrijk je te beseffen hoe je je na afloop voelt over je kunstwerk. Is het nog van jou? Hebben de veranderingen een nieuw pad voor je geopend? Ben je in de war door de veranderingen en zou je willen herstellen wat je had?

Als je je docent toestaat om rechtstreeks op je kunstwerk te werken dan betekent dat dat je veel vertrouwen in hem/haar stelt. Als je niet het gevoel hebt dat je er baat bij hebt dat jouw docent rechtstreeks wijzigingen aan je kunstwerk aanbrengt kun je vragen om een afzonderlijke 

Creatieve vakantie Frankrijk Creativiteit is een cadeau

uit je comfort zone stappen om artistieke groei te realiseren

demonstratie te geven zodat je je motivatie niet verliest. Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat het nodig is om uit je comfort zone te stappen om artistieke groei te realiseren, de weerstand te overwinnen om door je creatieve Barrières heen te breken.

 

Creativiteit is een geschenk Creatieve vakantie Frankrijk geef niet opCreativiteit is een geschenk, geef niet op

 

Als je ooit veel tijd hebt besteed aan het creëren van een kunstwerk, dan heb je zeker weerstand ondervonden en weet je uit eerste hand dat het een gevecht is om creatief te zijn en te blijven. Maar wat ik zo leuk vind aan het gevecht is dat het vanzelfsprekend is. Als je merkt dat je voor angst, twijfel, schaamte, moeite, verbijstering en/of overweldiging staat als je aan een kunstwerk begint, verheug je dan! Al dat verzet betekent dat je iets probeert te doen dat de moeite waard is. De weerstand is het bewijs dat je op de goede weg bent. Stop niet, ik meen het Geef niet op!!!!

Creatieve vakantie Frankrijk

Creativiteit is een geschenk
Creatieve vakantie Frankrijk concept

Herinner je je die magische tijden in je jeugd toen je jezelf kon verliezen in je verbeelding? Je zou alles en iedereen kunnen worden, en het leven was vol van oneindige mogelijkheden en opwindend potentieel. Logica stond niet in de weg om je gevoel van vrijheid en vreugde te blokkeren. En als het leven ellendig was, kon je eraan ontsnappen door de creatieve, fantasierijke wereld die je voor jezelf maakte. Creativiteit is een enorm hulpmiddel om positief te blijven en depressie en negatieve denkpatronen te vermijden of te bestrijden.

Als volwassenen laten de meesten van ons ons in rechte jasjes stoppen. Ons denken raakt in een sleur en onze overtuigingen worden vast en inflexibel. Als je geluk hebt vind je een soort van uitlaatklep. Zoals ik eerder al zei Creativiteit is een geschenk, dus waarom niet op zoek gaan naar wat jouw geschenk is. Het is tijd je vleugels uit te strekken en toegang te krijgen tot luchtige vreugde die ontstaat als je je er bewust van wordt dat alles mogelijk is. Het  Creatieve vakantie Frankrijk concept biedt je een proeftuin aan mogelijkheden waar je dagelijks onbeperkt verschillende creatieve disciplines kunt uitoefenen, gewoon om te kijken of je het leuk vindt en dat allemaal voor 1 all in prijs. Wij helpen je om je creatieve vermogens opnieuw te ontsteken, pak alle moed bijeen en ontdek hoe je nieuwe herontdekte creatieve “jij” voelt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x