fbpx
Select Page

Het is bewezen Creativiteit maakt echt blij, gezond en vrij

Het is bewezen creativiteit maakt echt blij, gezond en vrij

Caren Simon creatieve workshopsMijn naam is Caren Simon, graag deel ik hoe creativiteit mij heeft geholpen te helen en de toekomst met hernieuwde kracht weer positief tegemoet te zien. Tijdens mijn burnout, nu inmiddels 22 jaar geleden, vroeg ik mij af wat mij nu echt blij maakt. Wat zou ervoor kunnen zorgen dat dat zware gevoel lichter zou worden en ik, zoals altijd daarvoor, een blije glimlach op mijn gezicht zou kunnen toveren.  Hoe ik de diepe vermoeidheid weer te boven kon komen en mijn altijd bruisende energie weer zou kunnen voelen. Ging het mij om materiële bezittingen? Mijn relaties? Mijn prestaties?

Misschien. Er waren diverse oorzaken voor mijn staat van zijn. Emoties als uiting van een gevoel zijn bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Maar hoe zat het op dat moment dan met creativiteit in mijn dagelijkse leven? 20 jaar lang was ik werkzaam in marketing en public relations

Creatieve workshops

yoga en creatieve vakantie Frankrijk Creativiteit maakt echt gelukkig, vrij en gezond

Laad op door af en toe te kiezen voor een creatief uitje als creatieve workshops. Kies voor een dagje of weekje weg waar je blij van wordt en je je vrij kunt voelt. Kies  voor Creatieve workshops / Mindfulness workshop van Artfriends die wij midden op de Veluwe, in het bos organiseren  of kies voor een yoga en creatieve vakantieweek in Frankrijk. 

.
voor een van onze multinationals. Creativiteit in denken en problemen oplossen was sterk ontwikkeld, maar het gevoel van gevangenschap resulteerde erin dat mijn eigen creatieve vrijheid ver te zoeken was. Er was veel minder ruimte en zingeving om echt vanuit vrijheid te creeren dan gewenst. 

 

Experts zeggen het

Deelnemen aan creatieve activiteiten draagt bij ​​aan een “opwaartse spiraal” van positieve emoties, psychologisch welzijn en gevoelens van “bloeien” in het leven

Ik ben opgegroeid met een moeder die de  kleertjes van mij, mijn zusje en zelfs vriendinnetjes naaide en borduurde. Een moeder die taarten bakte en heerlijk kon koken. Creativiteit was als vanzelfsprekend, als we iets bijzonders wilden  dan maakten we het zelf.  Wonend op Aruba aten we heel vaak rijst, toen mijn verlangen naar aardappelen, die ik op onze reizen naar Nederland had gegeten, groot werd  pootte ik aardappelen, zo gemakkelijk was dat,  je stopte aardappelen in de grond, gaf ze water en als een wonder vermenigvuldigden ze zich. Ik vond het wonderbaarlijk. Zelf creeren en creatief bezig zijn is mij dus met de paplepel ingegoten. Ambitie, perfectionisme,  mijzelf overvragen resulteerde in vermoeidheid en stress, ik was alles wat ik gewoon was te doen kwijt. Als alleenstaand moeder voelde ik mij primair verantwoordelijk voor het geluk van mijn kind en het reilen en zeilen van onze thuissituatie.  Ik voelde mij schuldig dat ik er niet altijd voor de volle 100% voor mijn dochter kon zijn. Ik was overspannen. Aan mijzelf toegeven dat dat ook daadwerkelijk het geval was was al een heel proces, maar mijn lichaam hielp mij daarbij. Ik kreeg hevige maagpijnen en was oververmoeid, er kwam weinig uit mijn handen. Mijn creatief spiritueel coach adviseerde mij om mijn creativiteit weer nieuw leven in te blazen. Dat was het moment dat ik startte met beeldhouwen. Het was voor mij een openbaring. Tot dan toe was creativiteit voor mij niets meer dan een leuke bezigheid. Ik heb heel bewust ervaren hoe creativiteit mijn herstelproces heeft gesteund en ik veel  vreugde en rust mocht ervaren.  Dit proces heeft mij geïnspireerd mijn ervaringen en kennis over te dragen tijdens mijn creatieve workshops en creatieve weken van de yoga en creatieve vakantie.

overvloed aan creatieve workshops

Overvloed

Onze geest is een onuitputtelijke bron van creativiteit. Niets staat ons in de weg om overvloedig te creëren. 

Experts zeggen dat er een verband is tussen creativiteit en geluk. Deelnemen aan creatieve activiteiten draagt bij ​​aan een “opwaartse spiraal” van positieve emoties, psychologisch welzijn en gevoelens van “bloeien” in het leven.

Iedereen die tijd vindt voor  hobby’s zoals schilderen, boetseren, schrijven in een art journal, schetsen, knutselen of de samba bespelen, zal waarschijnlijk hetzelfde effect ervaren. Je hoeft geen meester dichter, zanger, danser, schrijver, schilder of componist te zijn om creatief te zijn. Iedereen kan in z’n eentje creatief zijn en de emotionele beloningen oogsten. Zelfs als de resultaten van iemands creatieve activiteit frivool, amateuristisch of in de ogen van anderen raar zijn, lijkt het creatieve proces dat het heeft opgeleverd belangrijk voor een positieve psychologische ontwikkeling.

Dus het maakt echt niet uit of je creativiteit betekent dat je iets nieuws kookt voor het avondeten, je slaapkamer opknapt of een goed idee bedenkt om je gasten te vermaken. Het gaat erom dat je iets creatiefs doet.

creatieve workshops Caren Simon

Ontdek je creativiteit bij Artfriends tijdens onze creatieve workshops en de Yoga en creatieve vakantie. Een creatieve week waarbij je kunt proeven aan verschillende creatieve workshops

definitie van creativiteit

“Ik ben niet ziek. Ik ben blut. Maar ik ben gelukkig zolang ik kan schilderen.”

Frida Kahlo

En wat is nu de concrete definitie van creativiteit? De meeste experts zijn het erover eens dat het iets te maken heeft met het vermogen om met nieuwe ideeën te komen, nieuwe verbanden tussen ideeën te leggen en nieuwe oplossingen voor problemen te vinden.

Het verband tussen creativiteit en een betere mentale en fysieke gezondheid is aangetoond door onderzoek. Creëren helpt mensen gelukkiger, minder angstig, veerkrachtiger te worden en beter toegerust om problemen op te lossen in het licht van ontberingen

Door je bezig te houden met creatieve bezigheden, kun je je identiteit verkennen, nieuwe relaties vormen, competentie cultiveren en kritisch reflecteren op de wereld.

Er bestaat dus een verband tussen creativiteit en geluk. En hoe zit het met de gezondheids- voordelen van creatief zijn?

Wat is het belang van creativiteit in het dagelijks leven?

Het is simpel. Omdat elke dag creatief proberen te zijn je helpt een gezonde levensstijl te behouden. Helpt het je op jouw reis naar welzijn.

Er zijn veel gezondheidsvoordelen van creativiteit die je zullen helpen een gelukkiger mens te worden. Ik noem er 5:

1. Creativiteit helpt je om je op het moment te concentreren en leidt je af van jouw zorgen. Het is een mentale toestand waarin je een activiteit doet die potentieel lonend is, je wordt volledig ondergedompeld in een gevoel van “energieke focus, volledige betrokkenheid en plezier” tijdens het doen van die activiteit. Ik vergelijk het met een meditatieve staat van zijn. Je vergeet alles om je heen, tijd, honger, vermoeidheid.

2. Creativiteit helpt je emoties uit te drukken en te verwerken.Onderzoek wijst uit dat mensen die al heel lang aan ziekten lijden, de neiging hebben om zich uit te drukken en hoe ze over hun ziekte denken als ze iets creatiefs doen. Zo kunnen ze hun levensverhaal ook met anderen delen. Door hun ervaringen te delen, zullen ze zich fysiek beter en misschien gelukkiger kunnen voelen over hun situatie.

Kunst kan je ook helpen de emoties die je voelt te verwerken, je zelfbewustzijn te vergroten en de manier waarop je over jezelf en de wereld om ons heen denkt te veranderen.

3. Creativiteit zorgt voor een gezonde gemoedstoestand

Studies zeggen dat betrokkenheid bij creatieve activiteiten je zal helpen angst en depressie op afstand te houden. Neurowetenschappers hebben door de jaren heen verschillende vormen van creatieve activiteiten bestudeerd en hebben ontdekt dat activiteiten zoals koken, tekenen, schilderen, fotografie, kunst, muziek, taarten versieren en ja, zelfs kruiswoordpuzzels maken allemaal gezondheidsvoordelen hebben.

gezondheidsvoordelen creativiteit

 

Als je creatief bezig bent, geven je hersenen dopamine af, een natuurlijk antidepressivum. Creativiteit vereist meestal concentratie en het kan leiden tot het gevoel van een natuurlijke high. Deelnemen aan creatieve activiteiten kan zelfs helpen om depressie te verlichten.

4. Creativiteit geeft je een doel

Het hebben van een doel is voor iedereen erg belangrijk om een ​​bevredigend leven te leiden. In feite is de behoefte aan een doel een van de bepalende kenmerken van mensen. Een doel is iets waar we elke dag naar hunkeren en als we het niet hebben lijden we aan ernstige psychologische problemen. Verbeelden en creëren geven ons een gevoel van doelgerichtheid. Als je die dingen mist, wordt een doordringend gevoel van leegte de standaard.

5. Het voelt goed om creatief te zijn en vrij

Als je creatief bent, betekent dit dat je iets doet vanuit je eigen passie, vanuit je hart. Je doet iets niet omdat het moet of wordt gedwongen. Je doet het omdat je het graag doet vanuit vrijheid. Niets is te gek.

Doen wat je echt wil doen

En wat is er fijner dan te kunnen doen wat je echt wilt doen?

En wat is er fijner dan te kunnen doen wat je echt wilt doen? Zelfs als je fouten maakt, als je iets doet waar je van houdt, maakt het niet echt uit, voel je vrij.

Creativiteit, geluk en vrijheid: is er een verband?

Er is zeker een relatie tussen creativiteit, geluk en vrijheid. Het verband tussen creativiteit en een betere mentale en fysieke gezondheid is goed aangetoond door onderzoek.

Als je je een dag, weekend of een weekje wilt onderdompelen in creativiteit, dan nodigen wij je uit voor een aantal bijzondere creatieve en mindfulness workshops die je op de Veluwe kunt volgen. Wil je  deelnemen aan creatieve workshops, creatieve cursussen, mindfulness workshops in combinatie met yoga en tai chi en wil je  onbeperkt wilt proeven van diverse kunstdisciplines, vrij wilt zijn in je keuzes en zijn, dan nodig ik je van harte uit  deel te nemen aan onze Yoga & Creatieve vakantie in Frankrijk. Hier tref je meer informatie over ons all-in concept http://www.yogaencreatievevakantie.nl. Je kunt je ook direct  inschrijven, ons bellen 0651072079 of mailen info@artfriends.nl voor meer informatie.

 

Geniet met ons mee

Yoga en Creatieve vakantie all-in concept 

 

 

 

Yoga en creatieve vakantie Frankrijk
 

Yoga en Creatieve vakantie

 

Creatieve meditatie ontspanningsweek chi kung

Een kijkje in onze wereld

Yoga en Creatieve vakantie Frankrijk
all-in concept in een Frans chateau

√ €35 member gets member korting
 Onbeperkt volgen van alle cursussen
logeer 7 nachten in het chateau
 of kampeer in de prachtige chateautuin
 3 maaltijden per dag
 Onbeperkt koffie, thee , fruit en bronwater
 Gratis carpoolservice
 Gratis wifi
 zwembadtoegang
Voor één all-in prijs
Een creatieve vakantie van vrijheid,

ontdekken, zelf kiezen, genieten, plezier en leren

Schilderen ∴ Yoga ∴ Boetseren ∴  Tai Chi ∴ Astrologie ∴  Levensketting van edelstenen  ∴ Ocean drum maken ∴  Marmer schilderen ∴ Chi Kung ∴  Zilveren sieraden met art clay silver  ∴  Creatieve meditatie ontspanningsweek

zie agenda in rechter kolom (onderin op telefoon)

Exclusieve aanbieding 2022

Boek nu voor 2 personen een tweepersoons kamer en ontvang € 50 korting p.p.

Waar wacht je nog op?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x