fbpx
Select Page

Boetseren tips voor beginners

De kunst van het boetseren met klei is al heel oud. Boetseren met klei  is in principe een eenvoudige procedure. Veel mensen boetseren als hobby, terwijl ook kunstenaars sculpturen maken van klei als kunstobjecten of voor commerciële doeleinden.  Als je je artistieke vaardigheden wilt ontdekken is het beeldhouwen met klei toegankelijker dan tekenen en schilderen, waarbij je over specifiekere talenten dient te beschikken.

Net als bij alle andere dingen die je onderneemt is het hebben van een plan handig. De volgende tips en richtlijnen zullen je helpen om te beginnen.

Lessen – Het is goed om je kennis en vaardigheden ten aanzien van het boetseren op te doen onder begeleiding van een kunstenaar.  Ook tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk kun je als beginner (ook voor gevorderden) je eerste schreden op dit pad zetten onder begeleiding van Caren Simon. Vooral in het begin is hulp onontbeerlijk en geeft het je meer plezier als je je gesteund weet.

Gereedschap – Voordat je gereedschap en materiaal koopt is het goed om je ter realiseren dat je als beginner of hobbyist andere gereedschappen en materialen nodig hebt dan een professioneel kunstenaar. Gaande weg zul je in je ontwikkelingsproces  ook behoefte hebben aan ander materialen.  

Klei  – Zelfs als je maar net begint met boetseren dan weet je dat klei het belangrijkste materiaal is dat wordt gebruikt. Maar hoe kom je er nu achter wat de beste klei is voor jouw doel? Er zijn vele soorten verkrijgbaar voor verschillende doelen.

Zilverklei (Art Clay Silver)

Een nieuwe, revolutionaire klei waar we tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk mee werken is Zilverklei (Art Clay Silver). Hiermee kun je met groot gemak puur zilveren sieraden maken. Deze klei kun je op een speciaal daarvoor ontworpen rooster op je eigen gasfornuis stoken. Zie voor voorbeelden van zilveren sieraden, gemaakt met art clay silver, de tweede diashow op deze pagina. Klik hier voor meer informatie over Art Clay Silver.

Polymeer klei

Polymeer klei is een makkelijk werkbare klei. Het is een synthetische klei dat niet uitdroogt en als groot voordeel heeft dat het met gemak thuis af te bakken is in je huishoudoven. Vaak worden hier wat kleinere en fijne figuurtjes van geboetseerd.

Natuurlijke klei

Als je ervoor kiest om echt te beeldhouwen met klei dan kun je beter kiezen voor de natuurlijke kleisoorten op basis van water, zoals terra cotta, aardewerk en steengoedklei. Ook deze natuurlijke kleisoorten zijn in vele samenstellingen te verkrijgen. Voor welk soort klei je kiest is afhankelijk van het te maken object (grootte, fijn/grof). Laat je adviseren in de kunstenaarsbenodigdheden winkels.

Hulpmiddelen – Als je zilverklei of polymeer klei gebruikt, hebt je andere gereedschappen nodig dan wanneer je met natuurlijke kleisoorten werkt. Ook om die reden is het fijn als je in het begin wordt begeleid.  Als je groter werkt en om die reden ook met natuurlijke kleisoorten gaat werken, is een goede bok en draaischijf onontbeerlijk. Verschillende houten, rubberen en metalen spatels, lomers en snijdraden zijn te verkrijgen om je te helpen bij het vormen van je kunstwerk. Ook je handen zijn een uitstekend gereedschap. Werk je met natuurlijke klei dan dient deze op hogere temperaturen gestookt te worden en is een huishoudoven niet afdoende. Voor een starter zijn deze ovens te prijzig, vaak zijn er tweedehands ovens te krijgen, maar ik adviseer altijd om je droge werk te laten stoken bij een kunstenaar die stookdiensten aanbiedt. In dit geval hoef je je bij het creeren ook niet te beperken en kun je zo groot werken als je wilt.

Met je handen in de klei – even los van je gedachten en je handelen – alleen bezig zijn met klei. Je handen zul je veel nodig hebben bij de voorbereiding en bij het boetseren van de klei, je handen worden dus vuil, daar moet je gewoon aan wennen.

Afwerking – De afwerking tips zijn vele en erg afhankelijk van je persoonlijke creativiteit. Bovendien is de afwerking afhankelijk van het soort beeld en de klei die je gebruikt hebt.

Plezier van het creëren – Alhoewel ik in het begin aangaf dat boetseren een toegankelijke kunstvorm is vergt het wel wat oefening en tijd voordat je een sculptuur maakt dat door anderen en jezelf zal worden bewonderd. Het plezier van het creëren en het proces vind ik persoonlijk het belangrijkst.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x