fbpx
Select Page
Creatieve Vakantie Frankrijk, onbeperkt volgen van alle creatieve workshops voor één prijs . Stel je eigen creatieve mix samen:   Schilderen (schildervakanties), Boetseren (beeldhouwvakanties), Zingen (Zangvakanties), Zilveren sieraden maken met Art Clay Silver, Sieraden maken met edelstenen, Beschermkristallen met edelstenen, Mix van alle disciplines. Van 3 t/m za. 10 september een speciaal programma: “Ontmoeting vanuit Authenticiteit”.
Boetseren, het beeldhouwen met klei of was, is het maken van een driedimensionale vorm met de kracht en behendigheid van je eigen handen. Deze activiteit wordt  al duizenden jaren door mensen bedreven. Nadat de klei is gedroogd en biscuit gestookt, kan je je object ofwel glazuren of versieren met acryl verf of een ander medium. Als je object vloeistoffen moet kunnen bevatten dien je het te glazuren. Objecten die uit was gevormd zijn worden over het algemeen gebronsd. Tijdens de creatieve vakantie Frankrijk kun je onder bebeleiding van Caren Simon  je beeldend creatief en expressief vermogen ontwikkelen door te boetseren met klei.  In dit artikel wil ik nader ingaan op het boetseren met klei.

Boetseren met klei

Misschien wel de meest voorkomende toepassing met klei is het vervaardigen van aardewerk potten, beeldjes en objecten. Er zijn een vijftal technieken te onderscheiden.
1. de manuele holopbouwtechniek met kleirollen of kleiplaten. Het hol opbouwen van vormen met behulp van rolletjes klei is heel geschikt voor vrije, glooiende vormen. Nadat de vorm is gemaakt kunnen de wanden worden gladgestreken zodat de rollen niet meer zichtbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen de rollen zichtbaar te laten.
Het opbouwen met platen klei is erg geschikt wanneer je geometrische vormen wilt maken. In feite kun je met leerharde platen klei de meest ingewikkelde bouwwerken creëren. Nadat je de platen in de juiste vorm/formaat hebt gesneden ruw je de randen op en bevestig je de delen aan elkaar met behulp van kleislib.

Bubble box, Caren Simon Creatieve vakantie Frankrijk

Bubble box, Caren Simon

Creatieve vakantie Frankrijk Caren Simon

Bailadora, Caren Simon

2. de massieve boetseertechniek, hierbij bouw je je sculptuur op uit stukken klei die je toevoegt, ook kun je werken vanuit een brood klei waar je gedeelten uit kunt snijden en/of weer op kunt bouwen door klei toe te voegen. Als het beeld af is wordt het uitgehold .
3. de drukmaltechniek is een techniek waarbij de kleimassa in een mal wordt gedrukt, dat kan middels stukjes klei, maar ook hele platen klei kunnen, bij grote drukmallen,  hiervoor worden gebruikt.
Heart of roses, Caren Simon

Heart of roses, Caren Simon

4. het vormen van duimpotjes uit een bal klei waarbij je je duim in de bal klei drukt en met je overige vingers aan de buitenkant van het potje de randen van de bal bewerkt totdat het gat breder wordt en er een pot gevormd wordt.
5. de draaitechniek. Voor het draaien van klei op een draaischijf heb je speciale klei nodig. Het draaien van klei vergt de nodige oefening.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x