fbpx
Select Page

bronzen sculptuur Caren Simon

Caren Simon – Bailadora – bronze – 55 cm. h.

Deze tip wordt je aangeboden door de Creatieve vakantie Frankrijk, de creatieve vakantie waar je alle (kunst) disciplines onbeperkt kunt volgen voor één all-in prijs.

De discipline boetseren wordt iedere week verzorgd tijdens de Creatieve vakantie Frankrijk.

Ik vind het vaak handig om bepaalde gedeelten van een beeld of object separaat van het beeld te boetseren om het vervolgens, na voltooiing, weer aan het beeld te plakken. Waarom ik dit doe? Op deze manier kan ik echt de tijd nemen, de details goed bekijken en zelf de optimale hoek bepalen waarin ik dit onderdeel wilt boetseren en bekijken. Het is veel relaxter om op deze manier aan een klein gedetailleerd onderdeel als bijvoorbeeld handen te werken dan wanneer de hand vast zit aan je beeld in een ontoegankelijke hoek.

Dit geldt vooral voor het boetseren met klei op waterbasis als er geen extern armatuur is en de klei verbindt de verschillende onderdelen heel gemakkelijk en sterk met slip.

Wanneer je kleine of complexe onderdelen boetseert, zoals bijvoorbeeld handen, vind ik satéstokjes of tandenstokers geweldig als hulpmiddel. Niet om ermee te modelleren maar om je onderdelen op vast te prikken en bij het stokje vast te houden of het stokje vast te prikken in bijvoorbeeld een blok piepschuim. Tandenstokers / stateprikkers zijn overigens wel uitstekend geschikt om haar mee te boetseren.

Zo kun je bijvoorbeeld het uiteinde van een pols op een cocktailprikker prikken en begin je de ruwe handvorm uit te werken. Je begint met zachte klei uit de zak, terwijl je werkt hardt de klei enigszins uit waardoor het meer weerstand krijgt zodat je kunt beginnen met het snijden van de details in je werk.

Als je in het begin langer over de hand doet, zodat het te veel en snel zal uitdrogen op de cocktailprikker, zou je kunnen overwegen om het (met de tandenstoker als ondersteuning) te bevestigen op een grotere klomp klei als basis. Het principe is, hoe groter het volume van de klei, hoe langer het duurt dat het zijn vocht verlies (uitdroogt). De kleine hand en pols trekt vocht uit de grotere klei basis.

Een andere mogelijkheid is om je mini sculptuur op zijn eigen kleine vochtige gipsen werkplaat te plaatsen. Je kunt je mini sculptuur dan zo vaak als gewenst op de vochtige werkplaat plaatsen en eraf halen. De tandenstoker verwijder je uiteraard, in het aller laatste stadium, als je gereed bent om dit onderdeel aan je beeld te bevestigen.

De laatste methode is bij uitstek geschikt als je lang aan je mini sculptuur wilt werken. Met de extra optie van het bevestigen van een kleine spijker, die door de werkplaat omhoog steekt waarop je je mini sculptuur kunt bevestigen. Op deze manier kun je de werkplaat oppakken en je mini sculptuur in iedere gewenste hoek bewerken, zonder dat het uitdroogt.

 

Creatieve vakantie Frankrijk:alle creatieve disciplines onbeperkt volgen

Tijdens de Creatieve Vakantie Frankrijk worden verschillende disciplines verzorgd die je allemaal onbeperkt kunt volgen.  Stel hier je creatieve mix samen. Schilderen, Boetseren, Zingen, Tai-Chi,  Zilveren sieraden maken met Art Clay SilverSieraden maken met edelstenenBeschermkristallen met edelstenenyoga vakantiefilm makenkookworkshop vakantieacteren vrouwenpower wekenMindfulness Awareness weken, astrologie biografie, Tibetaans Boeddhistische week, yoga & schrijven de geest uit de fles

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x